eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Külföldi rendszámos tankolás - Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amiben megtiltja a 480 forintos literenként tankolást a külföldi rendszámú autósoknak. Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta: az új szabály miatt a társaságnál tankolókat arra kérik, hogy fizetéshez mindenki vigye magával a forgalmi engedélyét. Azt is elmondta, hogy ezentúl a kannákba is már csak piaci áron lehet üzemanyagot tölteni.

Ratatics Péter szerint nemcsak a Mol, hanem a többi piaci szereplő, és összességében a magyar lakosság számára is jó döntés született. Meglátásuk alapján a rendelkezésnek két fő hatása lesz: egyrészt csökkenni fog a határ menti kutakon a nyomás, így a leürülések száma is, ami az ott élő magyar lakosság számára rendkívül jó hír, hiszen a korábban megszokott módon fog tudni üzemanyaghoz jutni. A másik pozitív hatása pedig, hogy június hónapra nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenhet a hazai kereslet, amit nagykereskedelmi, illetve gyártói oldalról stabilan el fognak tudni látni – tette hozzá a Mol fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Ami a gyakorlatot illeti, a szakember jelezte, hogy bár nagyon rövid idő állt a rendelkezésükre, a Magyar Ásványolaj Szövetségen (MÁSZ) belül igyekeznek az összes tagvállalattal a kapcsolatot tartani, egymást segítve a gyors és zökkenőmentes átállásban. Mint mondta, a Molnál a totemoszlopokon továbbra is a 480 forintos, illetve hatósági árat tüntetik fel, a kútfejen viszont már a piaci ár szerepel. Ugyanakkor próbálják a lehető legegyértelműbb módon, több nyelven is kimatricázva felhívni a figyelmet arra, hogy

a magyar rendszámú gépjárművek tulajdonosai a fizetéshez vigyék magukkal bemutatásra a forgalmit.

„Amennyiben tehát igazolni tudja, hogy magyar forgalmi rendszámú gépjárművel érkezett, úgy a kasszánál érvényesítésre kerül az az árcsökkentő diszkont, ami érvényesíti a hatósági árat” – fogalmazott Ratatics Péter.

A Mol munkatársa egyetértett azzal, hogy – főleg kezdetben – előfordulhat olyan, hogy valaki otthon felejti a forgalmi engedélyét, ezért némi rugalmasságot is várnak a kútkezelőktől. Vagyis, ha hitelt érdemlően ellenőrizhető, hogy milyen forgalmi rendszámú gépjármű állt be tankolni, akkor hatósági áron adható az üzemanyag – magyarázta.

Ratatics Péter egyébként úgy véli, hogy maga a rendelkezés annak köszönhető, hogy

rengeteg visszaélés történt a határ menti részeken a szomszédos országokból.

„A legkreatívabb módon jöttek át különböző átalakított gépjárművekkel, tartályokkal, hogy minél több 480 forintos áron megvett üzemanyagot vigyenek el” – fogalmazott a fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető, aki szerint számítani lehet arra, hogy ezt a fajta kreativitást, az olcsóbb üzemanyag reménylében, igyekezni fognak megtartani. Ennek egyetlen kiküszöbölési lehetősége a forgalmi bemutatásra – emelte ki.

Ami a kannákba való tankolást illeti, az ezentúl piaci áron fog elszámolódni – zárta szavait Ratatics Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×