eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Külföldi rendszámos tankolás - Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amiben megtiltja a 480 forintos literenként tankolást a külföldi rendszámú autósoknak. Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta: az új szabály miatt a társaságnál tankolókat arra kérik, hogy fizetéshez mindenki vigye magával a forgalmi engedélyét. Azt is elmondta, hogy ezentúl a kannákba is már csak piaci áron lehet üzemanyagot tölteni.

Ratatics Péter szerint nemcsak a Mol, hanem a többi piaci szereplő, és összességében a magyar lakosság számára is jó döntés született. Meglátásuk alapján a rendelkezésnek két fő hatása lesz: egyrészt csökkenni fog a határ menti kutakon a nyomás, így a leürülések száma is, ami az ott élő magyar lakosság számára rendkívül jó hír, hiszen a korábban megszokott módon fog tudni üzemanyaghoz jutni. A másik pozitív hatása pedig, hogy június hónapra nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenhet a hazai kereslet, amit nagykereskedelmi, illetve gyártói oldalról stabilan el fognak tudni látni – tette hozzá a Mol fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Ami a gyakorlatot illeti, a szakember jelezte, hogy bár nagyon rövid idő állt a rendelkezésükre, a Magyar Ásványolaj Szövetségen (MÁSZ) belül igyekeznek az összes tagvállalattal a kapcsolatot tartani, egymást segítve a gyors és zökkenőmentes átállásban. Mint mondta, a Molnál a totemoszlopokon továbbra is a 480 forintos, illetve hatósági árat tüntetik fel, a kútfejen viszont már a piaci ár szerepel. Ugyanakkor próbálják a lehető legegyértelműbb módon, több nyelven is kimatricázva felhívni a figyelmet arra, hogy

a magyar rendszámú gépjárművek tulajdonosai a fizetéshez vigyék magukkal bemutatásra a forgalmit.

„Amennyiben tehát igazolni tudja, hogy magyar forgalmi rendszámú gépjárművel érkezett, úgy a kasszánál érvényesítésre kerül az az árcsökkentő diszkont, ami érvényesíti a hatósági árat” – fogalmazott Ratatics Péter.

A Mol munkatársa egyetértett azzal, hogy – főleg kezdetben – előfordulhat olyan, hogy valaki otthon felejti a forgalmi engedélyét, ezért némi rugalmasságot is várnak a kútkezelőktől. Vagyis, ha hitelt érdemlően ellenőrizhető, hogy milyen forgalmi rendszámú gépjármű állt be tankolni, akkor hatósági áron adható az üzemanyag – magyarázta.

Ratatics Péter egyébként úgy véli, hogy maga a rendelkezés annak köszönhető, hogy

rengeteg visszaélés történt a határ menti részeken a szomszédos országokból.

„A legkreatívabb módon jöttek át különböző átalakított gépjárművekkel, tartályokkal, hogy minél több 480 forintos áron megvett üzemanyagot vigyenek el” – fogalmazott a fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető, aki szerint számítani lehet arra, hogy ezt a fajta kreativitást, az olcsóbb üzemanyag reménylében, igyekezni fognak megtartani. Ennek egyetlen kiküszöbölési lehetősége a forgalmi bemutatásra – emelte ki.

Ami a kannákba való tankolást illeti, az ezentúl piaci áron fog elszámolódni – zárta szavait Ratatics Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Németország új világgazdaságuralmi terveket villantott

Németország új világgazdaságuralmi terveket villantott

Olaf Scholz kancellár – visszautasítva Christian Lindner liberális pénzügyminiszter megszorításokra vonatkozó felhívásait –, hangsúlyozta, hogy a jóléti államot nem fogják leépíteni. A kancellár fogadkozott, hogy továbbra is katonai támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal folytatott konfliktusban, jelezve, hogy Németország kész többet tenni, ha mások csökkentik a támogatást. Scholz elismerte a feladat nehézségét, de bizakodását fejezte ki az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú eredmény elérésében – számolt be a Bloomberg a német költségvetési viták újabb felvonásáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×