eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Young caucasian woman at self-service gas station, hold fuel nozzle and refuel the car with petrol, diesel, gas. Pretty woman filling her auto with gasoline or benzine, outdoors. Self service gas pump.
Nyitókép: romrodinka/Getty Images

Külföldiek tankolása: majdnem 200 forint/literes áremelés jön egyetlen nap alatt - részletek

Azt már látni, mennyiért tankolható egy külföldi rendszámú autó péntektől Magyarországon, de az némileg még bizonytalan, hogyan fizettetik meg a kutakon az emelt árat, illetve honnan fogják tudni a tankolók, hogy nem a nagy táblán kiírt árat kell majd fizetniük, hanem egy sokkal magasabbat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az új kormányzati ciklus első Kormányinfóján közölte, a 480 forintos üzemanyagár-sapka bevezetése óta tapasztalnak visszaéléseket a rendszerben, a válaszlépésről pedig a szerdai kormányülésen döntöttek.

Ismert, a 480 forintos benzin- és dízelárhoz képest a szomszédos országok határ menti településein már jóval e fölötti árakkal találkoztak az autósok, emiatt pedig benzinturizmus alakult ki akár több tíz kilométeres távolságból is.

A miniszter csütörtöki bejelentése szerint a pénteki naptól már csak a magyar rendszámú autóknak jár a hatósági áras üzemanyag, a külföldi forgalmi engedélyű (rendszámú) autók sofőrjeinek piaci áron kell tankolniuk.

Hogy ez miként történik majd, arról kérdésre válaszolva beszélt Gulyás Gergely:

a fizetéskor a kasszáknál lesz arra lehetőség, hogy a kutasok két különböző árat érvényesítsenek,

ekkor kérik el a forgalmit a vásárlóktól (erről a benzinkutakkal egyeztettek a bejelentés előtt).

Arról, hogy a külföldi rendszámú autós egy pénteki tankoláskor miként szerez róla tudomást, hogy rá nem a nagy táblán olvasható literár vonatkozik, nem volt szó, ahogy azt sem tudni, a 480 forintos ár helyett várhatóan mennyiért lehet majd külföldi rendszámmal benzint vagy gázolajat tankolni. A Holtankoljak.hu alapján

  • a 95-ös benzin literjéért péntektől 661 forintot kell fizetni
  • a gázolaj literenként 679 forintba kerül.

Bár Gulyás Gergely azt is jelezte, hogy az intézkedést az érintett ágazattal egyeztették, a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt az InfoRádióban március végén még arról beszélt, hogy a benzinkutasnak hatósági jogosultsága nincs, így kérdéses, technikailag hogyan lehet majd többet elkérni az üzemanyagért egyik vagy másik vásárlótól.

Európában Magyarországon lehet a legolcsóbban tankolni, más országokban jellemzően 700-900 forintnak megfelelő összeget kérnek el a kutakon egyetlen liter üzemanyagért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×