INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

benzinkút

hatósági ár

tankolás

üzemanyag

független benzinkutasok szövetsége

egri gábor

Pumping gasoline fuel in car.

Káosztól és menekülő alkalmazottaktól tartanak már a benzinkutasok

Bár a benzinkutakról szóló rendelet pénteken nulla órakor életbe lépett, még senki sem tudja, hogyan és mennyiért tankolhatnak például a robogókba vagy automata kutaknál az érintettek. A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke tömeges felmondásra számít az esetleges atrocitások miatt.

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint a Kormányinfón bejelentett új jogszabállyal, mely szerint csak magyar rendszámú autóknak jár majd árstopos üzemanyag, nagyon nehéz helyzetbe került a benzinkutas szakma. Annál is inkább, mert a szabályozás nem tér ki, vagy nem fordít kellő figyelmet bizonyos dolgokra – tette hozzá Egri Gábor.

Elsőként azt említette, hogy a jogszabály értelmében elvileg csak nagynyomású pisztolyon lehet majd kiszolgálni a külföldi autósokat, Magyarországon azonban abszolút nincsenek ilyen benzines töltőpisztolyok, legfeljebb dízelesek, de azok is elenyésző számban.

Értetlenül állnak az előtt is, hogy a magyar állampolgársággal, magyar útlevéllel, illetve magyar szavazattal rendelkezők miért vannak adott esetben kirekesztve a hatósági ár alól. Ahogyan az sem világos a számukra, hogy egy Magyarországon dolgozó, adót fizető, vállalkozással bíró, ugyanakkor külföldi rendszámot használó állampolgár miért nem tankolhat kedvezményesen – gondolva itt például egy külföldön bejegyzett autóflottára.

Egri Gábor rendkívül visszatetszőnek tartja azt is, ha egy totemoszlopon 480 forint van kiírva, viszont a betérő külföldi mondjuk már 720 forintos piaci árral találkozik – ebből szerinte elkerülhetetlenek lesznek a viták a kasszáknál fizetéskor. Kiemelte, Magyarországon a töltőállomások is munkaerőhiánnyal küzdenek, miután nem találni se pénztárost, se kutast. Az esetleg felmerülő atrocitásokat pedig a meglévő dolgozók sem akarják majd vállalni, ami

tömeges felmondáshoz vezethet.

Az első tapasztalatokat illetően a szövetség elnöke elmondta: az új rendelet csütörtök 23 óra 58 perckor jelent meg a Magyar Közlönyben, ami péntek 0 óra 0 perctől lépett életbe, de ilyen gyorsan kassza- és egyéb rendszereket átállítani, tájékoztatókat kinyomtatni nem lehet. Hozzátette: számos tagvállalatuk jelezte, hogy hétfő–kedden zárva marad, mert egyrészt elemezniük kell a rendelkezést, másrészt, miután jogkövetők, meg kell vizsgálniuk, hogyan tudják egyáltalán betartani az új szabályokat.

Felmerül ugyanis annak a kérdése, hogy kannába, de akár egy fűnyírótraktorba vagy egy robogóba hogyan történik a tankolás, hiszen ezek az eszközök nem rendelkeznek forgalmival, nincs rendszámuk.

(A Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre korábban azt mondta, ezentúl a kannákba is már csak piaci áron lehet üzemanyagot tölteni.)

„Ma a benzinkút-üzemeltetés rendkívül veszteséges, most erre még egy ilyen keszekusza rendelet kijön, ami szinte betarthatatlan… Ellehetetlenítik ezt az egész szakmát” – vélekedett a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy az országban található 2200 benzinkút a Mol 400 töltőállomásával sem pótolható, és ha csak az utóbbiak maradnak, akkor napokat kell majd sorban állni ahhoz, hogy az emberek üzemanyaghoz jussanak.

Egri Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy senki sem tudja majd ellenőrizni, hogy egy lobogtatott forgalmi igazi, hamis vagy lejárt, valamint, hogy egyezik-e a motor-, alváz- és rendszámmal.

„Ki fogja ezt ellenőrizni, és hogyan?”

– tette föl a kérdést. Szerinte a legkisebb problémát az automata kutak jelentik, hiszen a forgalmikon van kód, amit be tud olvasni, és annak alapján átállítja az árat, de az utólagos visszatérítés is szóba jöhet.

A Független Benzinkutasok Szövetségének pénteki közgyűlése a fent említett problémás pontok megfogalmazása mellett úgy döntött, hogy közvetlenül Orbán Viktorhoz fordul, mert úgy gondolják, csak ez rendezheti valamilyen szinten a kutasok sorsát.

E levelet már el is küldték, benne a fenti problémák összefoglalásával, sürgős segítséget kérve a miniszterelnöktől.

Nyitókép: Lightspruch/Getty Images

Kapcsolódó hang

Orbán Viktorhoz fordulnak a szerintük keszekusza új rendelet miatt a benzinkutasok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018