INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

euróövezet

recesszió

háború

koronavírus

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2020. március 13-án. A városban 50 milliárd forintos beruházást valósít meg a német autógyártó cég.

Hatalmas recesszió közeleghet Európában

Infostart

Az eurózónában az ukrán háború miatt emelkedő élelmiszerárak mellett a kínai zéró Covid is kedvezőtlen folyamatokat indíthat el.

Több európai nagyvállalat vezérigazgatója is recessziót vár a következő időszakban Európában: a kontinens különösen érzékeny az orosz-ukrán háború, a kapcsolódó gazdasági szankciók és az energiaellátással kapcsolatos aggodalmak következményeire. A közgazdászok az elmúlt hetekben csökkentették az euróövezetre vonatkozó növekedési előrejelzéseket is, írja a CNBC cikke.

Az euróövezetet az ukrajnai háború és a konfliktus által súlyosbított élelmiszer- és energiaár-emelkedés, valamint a kínai zéró Covid megközelítésből fakadó gazdasági sokk egyaránt próbára teszi. Mindez "stagflációval" (alacsony gazdasági növekedés magas infláció mellett) és esetleges recesszióval kapcsolatos aggodalmakat váltott ki.

A kereslet sem lesz soká élénk

"Az biztos, hogy nagy recesszió van készülőben. A koronavírus miatt még mindig fokozott a kereslet igénye a világ számos területén" - mondta Stefan Hartung, a német Bosch gépipari és technológiai óriáscég vezérigazgatója.

Hartung különösen a háztartási gépek, az elektromos szerszámok és a járművek iránti tartós fogyasztói keresletet említette, de azt sugallta, hogy ez nem tart örökké.

"Egy bizonyos ideig még megmarad akkor is, ha már látjuk a kamatok és az árak emelkedését, de egy bizonyos ponton keresleti válság is kialakul majd, akkor biztosan mély recesszióban leszünk" - tette hozzá.

Rekord inflációval küzd a zóna

Az euróövezetben az infláció márciusban rekord magasságot, 7,5 százalékos szintet ért el. Az Európai Központi Bank eddig sokkal óvatosabb volt, mint társai, például a Bank of England és az amerikai Federal Reserve, amelyek mindketten kamatemelésbe kezdtek az infláció megfékezéséért. Az EKB arra számít, hogy a harmadik negyedévben befejezi az eszközvásárlási programokat, ezután pedig a gazdasági kilátások függvényében lesz mozgástere a monetáris szigorítás megkezdésére.

Holger Schmieding, a Berenberg vezető közgazdásza szerint

az euróövezet GDP-je csökkenthet a második negyedévben.

"Az Oroszországból érkező gázimport valószínűtlen azonnali embargója ezt komolyabb recesszióvá változtathatja. Ha a FED csúnyán elrontja a dolgot, és az USA-t egyenesen a fellendülésből a csődbe katapultálja, akkor egy ilyen recesszió akár a jövő évig is eltarthat" - tette hozzá. A szakember szerint ugyanakkor az eurózóna recessziója a legrosszabb forgatókönyv, nem biztos, hogy bekövetkezik.

A katonai eszkaláció ronthat az összképen

Ugyanakkor Mark Branson, a BaFin német pénzügyi szabályozó hatóság elnöke szerint bármilyen katonai eszkaláció Ukrajnában vagy további energiaellátási zavarok komoly kockázatot jelenthetnek Európa legnagyobb gazdaságának növekedésére, különösen az ipari ágazatokban.

Ola Kallenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója a múlt héten mondta el a CNBC-nek, hogy a kínai helyzet és az ukrajnai háború három különböző szempontból is "kihívást jelentő üzleti környezetet" teremt a német luxusautógyártó számára.

A félvezetőhiány folyamatos, az újabb kínai zárlatok pedig komolyan érintik iparágukat, az ukrajnai háborúról nem is beszélve.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója is hasonlókról számolt be.

Nyitókép: MTI/Bús Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018