eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Differently sized pink ceramic piggy banks in stacks forming a bar graph on blue surface
Nyitókép: PM Images/Getty Images

Ezért jött ki most újabb inflációkövető állampapír

Az emelkedő infláció miatt megnőtt a kereslet az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír iránt, ezért dob újabb és újabb sorozatokat a piacra az Államadósság Kezelő Központ, a napokban is kijött egy újabb – mondta az InfoRádiónak Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője.

Az újabb és újabb sorozatok kibocsátását két dologra lehet visszavezetni. Egyrészt ahogy emelkedik az infláció, úgy lesz egyre népszerűbb a prémium állampapír a lakosság körében, sokan veszik. A kibocsátó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az egyes sorozatokat bizonyos pénzkerettel hirdeti meg, de ha nagy a kereslet, ez a keret kimerül.

Volt már arra példa, hogy az ÁKK a meglévő sorozat keretösszegét emelte meg, de legújabban inkább az jellemző, hogy ha valamelyik sorozat keretösszege kimerül, akkor az Államadósság Kezelő Központ inkább elindít egy új sorozatot azért, hogy így az állampapír lejárati szerkezetet egy kicsit eltolja - mondta Árgyellán Ágnes.

"Azt nem szeretné az adósságkezelő, hogy túl sok állampapír járjon le ugyanabban a hónapban, ugyanazon a napon. Ezért csinálja azt, hogy új keretösszeggel új sorozatot hirdet meg, és így el tudja tolni a lejárati szerkezetet" - mondta a Portfolio elemzője.

Sokszor ezen új (de azonos évben lejáró) sorozatok kondíciói lényegében azonosak, de arra is volt már egyébként példa, hogy januárban meghirdettek egy konstrukciót, és amikor kimerülés után év közben újra meghirdették, akkor alacsonyabb vagy magasabb prémiummal tették, az inflációtól vagy más szempontoktól függően.

Az állampapírok visszaváltásával kapcsolatban az elemző rámutatott: az Államkincstárnál más lehet a visszaváltás árfolyama, mint a bankoknál, mert előbbinél maga az ÁKK határozza meg, a bankoknál viszont ez többnyire egyedi kitétel. A Magyar Állampapír Pluszt a kamatfizetés körüli egy hétben gyakorlatilag árfolyamveszteség nélkül vissza lehet váltani, míg a Prémium Magyar Állampapírnál mindig számolni kell valamilyen árfolyamveszteséggel, ez általában 1 százalék körüli.

Árgyellán Ágnes kérdésre válaszolva elmondta: az összes költségelemet tekintve az Államkincstárnál olcsóbb lehet állampapírt venni, mert ott sok minden ingyenes, míg a bankoknál lehetnek egyéb költségek (értékpapírszámla-vezetési díj, átváltási díj stb.), és az ÁKK-nál - nem mindig, de az esetek többségében - jobb kondíciókkal lehet visszaváltani az állampapírokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×