eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Jelentős átrendeződés látható az állampapírok között

Év eleje óta jelentősen átrendeződött a lakossági állampapírállomány: az emelkedő inflációs környezetben az első negyedévben 412 milliárddal nőtt az inflációt követő Prémium Magyar Állampapír állománya, míg a szuperállampapíré csaknem ugyanennyivel csökkent - mondta a Portfolio elemzője Árgyelán Ágnes.

A Prémium Magyar Állampapírt keresik a legtöbben, miután magas infláció miatt jelentősen csökkent a Magyar Állampapír Plusz (MÁP) állománya. Az új helyzet 326 milliárd forinttal rövidítette meg a MÁP-ot.

A Portfolio elemzője Árgyelán Ágnes az InfoRádiónak azt mondta, hogy a legfrissebb adatok szerinti

8,5 százalékos infláció mellett nem meglepő, hogy a Prémium Magyar Állampapír értékesítése az utóbbi hetekben nagyon felpörgött,

hiszen követi az inflációt, és magasabb kamatot tud biztosítani.

Az online gazdasági szaklap elemzője azt mondja: ez a helyzet a lakossági állampapírokban lévő megtakarításokra is hatással van, ugyanis a március végi 10 069 milliárd forintnyi állomány 155 milliárddal kevesebb, mint február végén, ugyanakkor a december végi adathoz viszonyítva még mindig 60 milliárd körüli pluszt láthatunk.

Árgyelán Ágnes azt is elmondta, hogy minél korábban szálltunk be a szuperállampapírba, annál magasabb infláció kell a jövőben ahhoz, hogy megérje átugorni inflációkövető papírba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×