eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezért nem tud egyből reagálni Oroszország a magyar kérésre

Pletser Tamást, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzőjét kérdeztük.

Pletser Tamás emlékeztetett, Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorra közösen tartott keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy majd áprilisban visszatérnek a magyar kérésre, miszerint az eddig rendelkezésre bocsátott földgáz mennyiséget egymilliárd köbméterrel növeljék, azzal együtt, hogy az orosz elnök jelezte, ő maga támogatja a lépést.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint Putyin szavai arra utalhatnak, hogy Oroszországnak nem áll rendelkezésre azonnal ekkora mennyiségű földgáz. Noha vélhetően a csúcson termel az ország, de ez csak arra elég, hogy a saját földgázigényét, beleértve a tárolók feltöltését, illetve az európai szerződéses volumeneket fedezze, de

ezen felül valószínűleg nincsen többlete.

Emellett bizonyára politikai okok miatt is furcsa lenne, ha a magyar kérésre egyből reagálni tudna Oroszország, miközben a további európai partnerek sorozatos kéréseire – a fűtési időszakban – nem tudott érdemben reagálni, ami ugyancsak azt sejteti, hogy Oroszország egyelőre nem rendelkezik többletkapacitással, de áprilistól kezdve erre sor kerülhet – tette hozzá Pletser Tamás, megjegyezve, hogy az infrastruktúra egyébként lehetővé teszi – a déli gázfolyosó körülbelül 6 milliárd köbméterig –, hogy nagyobb mennyiségű orosz gáz érkezzen Magyarországra.

Ismeretes, Magyarországgal az oroszokkal kötött gázmegállapodásban foglaltak szerint körülbelül 4,5 milliárd földgázt kap jelenleg, és erre jönne még az említett plusz egymilliárd köbméter, miközben a teljes magyar fogyasztás nagyjából 10-11 milliárd köbméter, de ehhez hozzájárul egy-másfél milliárd köbméter hazai termelésű földgáz, illetve az Adriai-tenger felől – cseppfolyós földgáz formában – további egymilliárd köbmétert kaphatunk. Vagyis a plusz egymilliárd köbméter azt jelentené, hogy a magyar földgázigénynek mintegy 80 százaléka fedezve lenne, a maradék 20 százalékot pedig egyéb piaci folyamatok során tudunk megvásárolni, akár nyugati irányból, akár az említett déli gázfolyosóról.

Vlagyimir Putyin a keddi tájékoztatón azt is megjegyezte, hogy Magyarország a világpiaci ár ötödéért vásárolja a gázt. Mindezt Pletser Tamás „nagyon furcsa” kommentárnak titulálta, ugyanis a későbbiekben kiderült, hogy Magyarország valamifajta átlagáron, korábbi gázárak átlagárán vásárolhat földgázt Oroszországtól. Ugyanakkor, jegyezte meg az elemző, a Gazpromra jellemző, hogy kilenchavi átlagárat szokott alapul venni, viszont augusztus-szeptember során már igazán magas szintre emelkedtek a gázárak, vagyis – a kilenc hónap viszonylatában – négy-öt hónap már nagyon magas gázárakat hozott, így némileg értelmezhetetlen az orosz elnök kommentárja, hogy miért ötször olcsóbb a gáz, illetve mihez képest, valamint, hogy át fog-e árazódni a jövőben – magyarázta az Erste szakétője.

„Tehát lehet, hogy ez egy pillanatfelvétel, és

a mostani magas gázárak a jövő évben, vagy az idei év második felében fognak megjelenni a magyar importárakban”

– vélekedett Pletser Tamás megismételve: elemzői szempontból nehéz értelmezni, hogy az orosz elnök kommentárja mit mutat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×