eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels

Felfalta az infláció a nyugdíjcélú megtakarítások jelentős részét

Aki a kockáztatókra bízta a pénzét, nyert, és a New York-i tőzsdében is lehetett bízni.

Az infláció megugrása és az ezzel párhuzamos állampapír-árfolyamok miatt kevés olyan nyugdíjpénztári alap maradt, amely tavaly megőrizte a befektetési értéket - írja átfogó körképében Napi.hu.

Azok viszont jól jártak, akik kockázatosabb alapokban forgatták a pénzt.

A magas, 7,4 százalékos novemberi inflációs adatot már csak minden negyedik alap tudta megugrani, de ezek mind extrém magas kockázatot jeleztek előre az ügyfeleknek, ami miatt kevés tag választotta ezeket a lehetőségeket.

Aki a külföldi részvényekben látta a fantáziát, nyerhetett, hiszen bár a forint nyenge volt, a New York-i tőzsde történelmi csúcson zárt 2021-ben.

  • Az Allianz kockázatvállaló alapja 26,5 százalékos hozammal fejezte be 2021-et,
  • az OTP dinamikus portfóliója 15, a pénztár növekedési alapja szintén több mint 10 százalékot emelkedett.
  • A fenntarthatóság is jól jövedelmezett tavaly, az Aranykor ESG nyugdíjalapja például 12,7 százalékot emelkedett.
  • A Pannónia Növekedési Plusz portfóliója, amely szintén magas kockázatot vállal, áprilisban indult el, és az év végéig több mint 11 százalékkal emelkedett az árfolyama. Ez az alap viszont a pénztár honlapja szerint csak egy másik portfólió mellé kiegészítő alapként választható.

A megtakarítók jelentős része még mindig közepes kockázatot vállal, de itt már nem volt jelentős a hozam.

Közben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a hosszú állampapírokon körülbelül 11,4 százalékos árfolyamveszteség keletkezett, a leghosszabb papírokon pedig még ennél is nagyobb, 13,6 százalék körüli volt a bukás.

Mint a cikk rámutat, a magánkasszákban sem gyűlik tovább a reálhozam, de az érintettek száma mára már csak 53 ezer. Amíg az infláció alacsony volt, addig alapvetően azért jól jártak, és ha akarják, át is léphetnek most az állami rendszerbe, 100 százalékos nyugdíj ígéretével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×