INFORÁDIÓ
2021. október 20. szerda
Vendel

oszkó péter

hitelmoratórium

koronavírus

válság

gazdaság

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) XV. Pénzügyi Csúcstalálkozó című konferenciáján az InterContinental Budapest szállodában 2014. november 21-én.

Oszkó Péter: idő kell, hogy kiderüljön, ki az, aki képes túlélni

Infostart

A hitelmoratórium nélkül jelentősen megnőne a nem-teljesítő hitelek aránya és összedőlne számos olyan vállalkozás, mely később nyereségesen működhetne és munkahelyeket biztosíthatna, véli a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere. Oszkó Péter szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2022 közepére elérheti a koronavírus előtti szintet.

Oszkó Péter szerint a kormány nem óvatoskodott a válságkezelés során, és a döntéshozók meglehetősen nagy mennyiségű forrást mozgattak meg a gazdaságvédelmi intézkedések keretében. A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere úgy látja, a legfontosabb ilyen helyzetben, hogy a gazdaságpolitikai irányítói megtalálják az egyensúlyt, nevezetesen, hogy mennyi forrást tudnak kármentésre és a veszteségek pótlására fordítani, illetve milyen súllyal hoznak kényszerű, alkalmazkodási intézkedéseket, aminek eredményeképpen megerősödött állapotban kerül ki az ország a nehéz időszakból.

Meglátás szerint a források döntő része vállalkozásfejlesztésre ment, aminek érthető és támogatandó a logikája. Minél hosszabb ideig húzódik azonban a válság, annál többet kell foglalkozni a szociális jellegű problémákkal, tette hozzá a Növekedés.hu-nak interjúban. Ugyanis társadalmi kockázatai vannak, ha egy válságkezelő csomag döntően vállalkozásfejlesztésről és az újszerű beruházások ösztönzéséről szól. A járvány miatt tömeges egzisztenciák kerültek veszélybe, ezért a háztartások elfogyó tartalékait is ki kell pótolni, emlékeztetett. Ugyanakkor helyes útnak gondolja hogy új munkahelyteremtésre fókuszál az állam. Komoly segítségnek tartja továbbá, hogy kibővítették a döntéshozók a bértámogatásra jogosultak körét.

Oszkó Péter a hitelmoratóriummal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy megfontolandó az újabb, szelektív meghosszabbítása a nehéz helyzetbe került vállalkozások esetében. Vagyis, amíg nem derül ki, hogy a koronavírus-válságban mely vállalkozások azok, akik csak átmenetileg nem működnek, és melyek azok, akik végleg megroppantak, addig fenn kell tartani a hitelmoratóriumot. „Ha nem lenne moratórium, akkor jelentősen megnőne a nem-teljesítő hitelek aránya és összedőlne számos olyan vállalkozás, mely később nyereségesen működhetne és munkahelyeket biztosíthatna. Nem szabad olyan álomba ringatni magunkat, hogy a moratórium júniusi lejárta után mindenki katonásan eleget tud majd tenni hiteltörlesztési kötelezettségének” – összegezte a szakember, aki – egyebek mellett – beszélt még a további esetleges támogató lépésekről, és hogy mikorra lábalhat ki a magyar gazdaság a válságból.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018