eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Hiába csökkent az új lakások áfája, nem lettek olcsóbbak

Mester Nándor ingatlanpiaci elemző szerint az árképző tényezők majd mindegyike jelentősen növekedett, köztük az építőanyag és a munkaerő ára durván.

Idén januártól a kormány visszahozta az 5 százalékos áfát az új építésű ingatlanokra 27 százalék helyett, viszont mégsem teszi olcsóbbá az ilyen lakásokat – mondta el az InfoRádiónak az Mfor–Privátbankár vezető ingatlanpiaci elemzője, Mester Nándor. Hozzátette, stagnálás várható az új ingatlanok áránál, viszont növekedés az újszerű lakások keresletében.

"A kormány tavaly ősz végén elmondta, milyen feltételekkel lehet igényelni a különböző állami támogatásokat, és hogy az 5 százalékos áfa az új lakásokra vonatkoztatva mikor lép életbe. Az érdeklődés nagyon nagy, ugyanakkor a választék nem, mert az ingatlanfejlesztők már a kínálat négyötödét korábban eladták" – vázolta a helyzetet Mester Nándor.

Ismert, 2016 és 2019 között volt utoljára 5 százalék a kedvezményes lakásáfa, aztán egy éven át 27, majd a válság közepette lett újra 5, ebből következhetne, hogy olcsóbbakká válnak az ingatlanok, de ez a szakértő szerint nem így lesz.

"Semmi sem indokolja, hogy jelentősen csökkenjenek az árak, hisz

az összes olyan költségtényező, amely meghatározza a végső fogyasztói árat, nem csökkent, hanem nőtt.

Például az építőanyagok ára az elmúlt 2-3 évben 15-25 százalék közti mértékben emelkedett, a munkaerő költsége pedig 30-35 százalékkal, és megint munkaerőhiány van, mert épp az 5 százalékos áfa meghirdetése miatt elég sok, jelentős ingatlanfejlesztő szeretné bebiztosítani magát, lekötni különböző kivitelezőcégek kapacitását. Így a lakosság kerül nagyon nehéz helyzetbe, amikor a családi háza építéséhez, felújításához keres megfelelő vállalkozót, embereket."

Hogy az új vagy a felújított ingatlanok iránti érdeklődés lesz-e most nagyobb, arról úgy vélekedett,

látványos növekedés körvonalazódik az újszerű, használt lakások iránti keresletben.

A árkülönbség 20-25 százalék is lehet az általános állapotú lakások kárára.

"Körülbelül 4-5 ezer lakás maradt a rövidtávú kiadás piacán, a csúcson, 2018-2019-ben ennek két-háromszorosa is volt. A többi átállt a hosszú távú kiadási szegmensbe. Az albérletárak ennek megfelelően jelentősen visszaestek a belső kerületekben, 20-25 százalékkal egy év alatt" – mondta a pandémia sújtotta lakáskiadási piacról Mester Nándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×