INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

vosz

bértámogatás

koronavírus-járvány

Dolgozók a Lenovo-Flex gyárban Sárváron 2016. november 11-én. A kínai számítógépgyártó, a Lenovo és stratégiai partnere, a Flex Hungary közös beruházásban több mint félmilliárd forintból bővült az üzem gyártókapacitása, ezzel mintegy 250 új munkahely jött létre.

A munkahelyvédelmi bértámogatás visszavezetését akarják a vállalkozók

Infostart

Augusztus végéig lehetett igényelni a csökkentett munkaidő bevezetéséhez kötött állami keresetkiegészítést, meghosszabbítását a kormány nem tartotta indokoltnak. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint viszont biztonságot adna.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Magyar Nemzet megkeresésére a koronavírus-járvány újabb felfutását megelőző időszakhoz hasonlóan továbbra is úgy fogalmazott, óvatos optimizmussal tekint a jövőre. Kiemelte: ágazatonként és vállalkozásonként ugyan eltérően, de több területen látható egy felfutási időszak. Ugyanakkor a legtöbb szereplőnek még nem sikerült ledolgoznia a járvány első hulláma alatti kiesést.

„Összességében továbbra is a bizonytalanság a legmeghatározóbb a piaci szereplők körében. Senki sem tudja, hogy pontosan mikor lassul a járvány terjedése, szükség lesz-e néhány külföldi ország mintájára néhány hetes újabb leállásra, valamint az is nagy kérdés, mi következik a második hullám után” – mutatott rá a bizonytalanság hátterére Perlusz László.

Hangsúlyozta:

a bizonytalanságot érdemben csökkentené, ha a kormány újra elérhetővé tenné a munkahelyvédelmi bértámogatást.

A Kurzarbeitként is emlegetett bértámogatást augusztus utolsó napjáig lehetett igényelni. A csökkentett munkaidő bevezetéséhez kötött állami keresetkiegészítés meghosszabbítását a kormány nem tartotta indokoltnak. Azok a munkaadók és munkavállalók, akik augusztus 31-ig igénybe vették a bértámogatást, év végéig élhetnek a lehetőséggel.

Perlusz László elismerte, valóban nincs szó arról, hogy tömegesen igénybe vették volna a cégek és a dolgozók a munkahelyvédelmi bértámogatást, ugyanakkor a lehetőséggel csökkenthető a vállalkozások bizonytalansága.

A főtitkár felidézte: jelenleg a cégek többsége a tervezés időszakában van. Ennek része, hogy sok helyen év végéig dől el, megtartják-e a vállalkozások a munkavállalóikat vagy elbocsátásokba kezdenek.

Jelenleg nincs elbocsátási hullám,

egyelőre mindenki kivár, de végesek az erőforrások.

Perlusz László kiemelte: rendszeresek az egyeztetések a kormányzat és a munkáltatói képviseletek között. A VOSZ következetesen azt kéri a kormánytól, nyissák meg újra a munkahelyvédelmi támogatások igénylésének lehetőségét.

A VOSZ főtitkára kiemelte: a munkahelyteremtő támogatások vagy a beruházásokat ösztönző állami segítség fontos eszközei a gazdaság talpra állításának. A bizonytalanság a járványhelyzet miatt várhatóan nem csökken, ám mérsékelhető azzal, ha minél szélesebb körben elérhetővé teszi a kormány a támogatásokat. Ezzel némileg növelve a biztonságérzetét azoknak a cégeknek is, amelyeknek egyelőre nincs szükségük állami szerepvállalásra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Varga György
A címlapról ajánljuk

Bezárul egy kiskapu

Augusztusig biztosan a hétköznapi élet része lesz a plasztikkártya - ezek használatával kapcsolatban...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018