eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A jegybank most nem lepte meg a piacot

A monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése után harmadszor, csütörtökön is 0,75 százalékon, a jegybanki alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyhetes betéti tenderét, azt követően is, hogy a reggel publikált legfrissebb adatok szerint a múlt hónapban nagyot csökkent az infláció és a forint árfolyamtrendje sem jelez fenyegető gyengülést.

Az MNB két hete, szeptember 24-én, azzal lepte meg a piacot és az elemzőket, hogy a 0,6 százalékos alapkamattal szemben 0,75 százalékos kamatot ajánlott a betéti tenderen. Ezzel először fordult elő, hogy az április óta irányadó eszköz elszakadt a monetáris tanács által meghatározott alapkamattól. Az elemzők úgy értelmezték, hogy a jegybanki szakértők megítélése szerint a forint további gyengülése már az infláció élénkülésével fenyegetne. Azóta azt figyelik, hogy a mínusz 0,5 és az 1,85 százalékos kamatfolyosón belül hetente hogy dönt az MNB.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt heti betéti tender napján egy nyilatkozatában megerősítette, hogy a magyar jegybank az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni, ha a nemzetközi kockázatkerülés a forintot sújtja, amennyiben úgy ítélik meg, hogy ez jelentős kockázatot hordoz az inflációs kilátások szempontjából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel kiadott jelentése szerint szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról, és az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. A forint árfolyama az utóbbi napokban 360 alatt mozog az euróval szemben.

Az elemzők azonban egyáltalán nem várták, hogy az ilyen rövid távú elemek kamatpolitikai gyakorlatának megváltoztatására késztetnék a jegybankot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×