eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A jegybank most nem lepte meg a piacot

A monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése után harmadszor, csütörtökön is 0,75 százalékon, a jegybanki alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyhetes betéti tenderét, azt követően is, hogy a reggel publikált legfrissebb adatok szerint a múlt hónapban nagyot csökkent az infláció és a forint árfolyamtrendje sem jelez fenyegető gyengülést.

Az MNB két hete, szeptember 24-én, azzal lepte meg a piacot és az elemzőket, hogy a 0,6 százalékos alapkamattal szemben 0,75 százalékos kamatot ajánlott a betéti tenderen. Ezzel először fordult elő, hogy az április óta irányadó eszköz elszakadt a monetáris tanács által meghatározott alapkamattól. Az elemzők úgy értelmezték, hogy a jegybanki szakértők megítélése szerint a forint további gyengülése már az infláció élénkülésével fenyegetne. Azóta azt figyelik, hogy a mínusz 0,5 és az 1,85 százalékos kamatfolyosón belül hetente hogy dönt az MNB.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt heti betéti tender napján egy nyilatkozatában megerősítette, hogy a magyar jegybank az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni, ha a nemzetközi kockázatkerülés a forintot sújtja, amennyiben úgy ítélik meg, hogy ez jelentős kockázatot hordoz az inflációs kilátások szempontjából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel kiadott jelentése szerint szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról, és az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. A forint árfolyama az utóbbi napokban 360 alatt mozog az euróval szemben.

Az elemzők azonban egyáltalán nem várták, hogy az ilyen rövid távú elemek kamatpolitikai gyakorlatának megváltoztatására késztetnék a jegybankot.

Címlapról ajánljuk

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×