INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

koronavírus

gazdasági válság

mezőgazdaság

baromfiipar

ár

csökkenés

termelés

Baromfihús Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.

Mostanra érte el a koronavírus hatása a baromfipiacot

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Az elmúlt időszakban átlagosan 5-10 százalékkal csökkent a baromfitermékek átadási ára tavalyhoz képest - mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének becslése szerint a csirkehús-termelés 3 százalékkal, a pulykahús-termelés 5 százalékkal csökkenhet idén.

Augusztus közepére gyűrűzött be a koronavírus-járvány hatása igazán érezhetően a baromfiiparba, holott a nyári grillszezon miatt ez kiemelt időszaknak számít ebben az ágazatban is. Emiatt igazán érzékenyen érinti szektort, hogy a koronavírus kiváltotta gazdasági válság hatására a jövedelmek csökkenése visszafogta a baromfitermékek iránti keresletet is, és az idei madárinfluenza miatt is Európa-szerte csökkentek az árak.

Az elmúlt hetekben folyamatosan akciósan kínálták a csirkemellfilét a különböző kereskedelmi láncok Magyarországon is, ami a vágóhídi átadási árakra is visszahatott.

"Szolid árcsökkenést tapasztaltunk az átadási árakban, a tavalyihoz képest 5-10 százalékkal olcsóbban adják a baromfitermékeket a kereskedelmi láncoknak a különböző vágó-feldolgozóüzemek"

- mondta az InfoRádióban Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Az árcsökkenés a termelői oldalt is elérte, mivel emiatt a feldolgozók is alacsonyabb árat kínálnak az alapanyagért. A veszteségek miatt a termelők is visszafogták a kibocsátást.

Hasonló a helyzet a kontinens többi országában is, a koronavírus-járvány, valamint a madárinfluenza miatt. Az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének becslése szerint a csirkehús-termelés 3 százalékkal, a pulykahús-termelés 5 százalékkal csökkenhet idén.

Magyarországon is csökkent a baromfiállomány nagysága, ám nálunk egy kicsit más a helyzet, "mivel az ország az önellátáson felül jelentős mértékben exportra termel, ezért a hazai ellátás a termeléscsökkenés miatt nem kerül veszélybe, de az árcsökkenés érezteti a hatását" - mondta Csorbai Attila. Hozzátette:

bízik abban, hogy a fogyasztás szerkezete nem változik a koronavírus-járvány hatására,

ahogy abban is, hogy ősszel nem esik vissza ennél jobban a baromfitermékek iránti kereslet – most nyáron ugyanis a grillszezon még felfelé nyomja az értékesítés volumenét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Baromfi Termék Tanács - elérte a baromfipiacot a járvány hatása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018