INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

koronavírus

használt lakás

hitel

Elvette a járvány a használt lakást keresők kedvét a hiteltől

Elvette a járvány a használt lakást keresők kedvét a hiteltől

Infostart / MTI

A május még rosszabb volt az áprilisnál.

Erős visszaesést hozott az április és a május a használt ingatlanok vásárlására felvett lakáshiteleknél: az új szerződések mennyisége 23,7 százalékkal csökkent 2019 hasonló időszakához képest, és 92,5 milliárd forintot ért el - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A május különösen gyengén alakult a használt lakásokra fordított hitelek szempontjából, hiszen a 40,8 milliárd forintnyi új szerződés 33 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az első öt hónap adatait vizsgálva ugyanakkor már korántsem ennyire látványos a csökkenés, köszönhetően annak, hogy az első negyedév még erős, stabilan két számjegyű bővülést hozott az új kihelyezéseknél. Az első öt hónapban 258 milliárd forint értékben születtek hitelszerződések használt lakások vásárlására, ez 2,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - írta a lap.

Az egyéb célokra (leginkább új lakás vásárlására vagy építésére) felvett hitelek viszont 5,7 százalékkal, 115,4 milliárd forintra nőttek

az első öt hónapban. Mindezek eredményeként a használt ingatlanok részesedése csaknem 2 százalékponttal, 69,1 százalékra esett egy év alatt a friss lakáshitel-portfólióban.

Az erős első negyedévnek köszönhetően a teljes lakáshitelpiac viszonylag jól teljesített, az MNB adatai szerint január eleje és május vége között 373,4 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek, ez csak 0,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 374 milliárdtól - írta a Világgazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018