INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

koronavírus

lízing

visszaesés

piac

2019

2020

A lízingpiacot is megfertőzte a járvány

A lízingpiacot is megfertőzte a járvány

2019-ben az új szerződések összege Magyarországon 7 százalékkal nőtt, ami duplája az európai átlagnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Tóth Zoltán azt is elmondta, hogy idén áprilisban már érezhető volt a koronavírus-járvány hatása.

Magyarországon a lízingpiac szempontjából 2019 kiemelkedően jó év volt, 7 százalékos növekedéssel 740 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg és több szegmensben – mint például az agrárgépeknél, építőgépeknél, egyéb gépeknél – történelmi csúcspontot értünk el – mondta az InfoRádiónak
Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Ehhez képest 2019-ben az európai lízingpiac 3,5 százalékkal emelkedett, pedig ott is jelentősnek mondható bővülés zajlott le. A főtitkár szerint az európai növekedést elsősorban a járműfinanszírozás mozgatta, és az eszközöknél volt az átlagostól egy kissé elmaradó a bővülés.

Magyarországon ez éppen fordítva volt, az eszközfinanszírozásban volt jelentősebb növekedés: az agrárgépeknél, valamint a különböző egyéb gépek, termelőeszközök kategóriájában 20-20 százalékos bővülést értek el. "A járművek is jól teljesítettek, a retail autófinanszírozásban 10 százalék feletti volt a bővülés.

Az egyetlen szegmens, amely Magyarországon nem nőtt, a tehergépjárművek finanszírozása volt"

– tette hozzá Tóth Zoltán.

A 2020-as évről szólva elmondta: az első negyedévről csak előzetes adataik vannak, amelyeket még elemeznek. "Miután Magyarországon igazából március közepétől voltak hatályban korlátozó intézkedések, és a gazdaságot a hó végétől érinti súlyosabban a járvány okozta krízis, ezért

az első negyedévben még viszonylag jól tartotta magát az előzetes adatok alapján a lízingpiac is,

és inkább a 2019-es trendeket látjuk meghosszabbodni" – mondta a főtitkár. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Lízingszövetség 2020-ra szóló előrejelzésében eleve csak a 2019-es rekordnagyságú kihelyezését prognosztizálta a legjobb forgatókönyv esetére is. "Alapvetően nem vártunk bővülést, de nyilván ez a várakozás már nem reális" – tette hozzá.

"Az látszik a különböző számokból – mint például a járműpiaci értékesítésekből –, hogy április-májusban nagyon komoly a visszaesés. Áprilisban már csak fele annyi autót helyeztek forgalomba, mint 2019 hasonló időszakában, az új autók megrendelései nagyjából tizedére estek vissza, és a számok a nagy haszongépjárműveknél, tehergépjárműveknél még csúnyábban festenek" – ismertette a friss folyamatokat a főtitkár. Szerinte az biztos, hogy

az igazi komoly visszaesést a lízingnél is második negyedévben fogjuk majd látni.

"Hogy mikor tudja majd a piac a 2019-es hasonló számokat produkálni, egyelőre még nem látjuk. Függ attól, hogyan tud a gazdaság visszatérni a régi kerékvágásba, illetve hogy milyen hatásuk lesz majd a különböző kormányzati intézkedéseknek" – hangsúlyozta Tóth Zoltán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Lízingszövetség: a tavalyi rekord után visszaesés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018