eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma
Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, az LVMH vezérigazgatója beszámol a 2018. évi eredményről a vállalatcsoport párizsi székházában 2019. január 29-én. Az LVMH 46,8 milliárd euró (14,9 billió forint) árbevételt produkált, ami tíz százalékkal meghaladja a 2017-es összeget.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Európa leggazdagabb embere bukta a világon a legtöbbet a koronavíruson

Bernard Arnault luxuscikkeket árul, és a járvány idején nem nagyon van keletjük.

A Portfolio megnézte, hogy állnak idén eddig Európa leggazdagabbjai, és így derült ki, hogy a 71 éves milliárdos, aki egyben Európa leggazdagabb embere, különösen nagy ütést kapott a koronavírustól. A luxusmárkákat (például Louis Vuitton, Fendi, Givenchy) forgalmazó LVMH árfolyama idén eddig csaknem húsz százalékot esett. Arnault vagyona több mint 30 milliárddal csökkent, ezzel pedig ő vesztette a legtöbb pénzt a világon a koronavírus miatt. Nagyjából annyit, mint amennyit az Amazon-vezér Jeff Bezos nyert idén. Arnault vagyona jelenleg 74,6 milliárd dollár, ezzel a világ negyedik leggazdagabb embere.

Arnault vagyonvesztését egyértelműen a koronavírus terjedésének köszönheti, divatáruházai több mint egy hónapja zárva vannak a vírus miatt, a Dior parfümöket most sokkal kevesebben veszik, ahogy a Dom Perignon pezsgőket is.

A jelenlegi 52,5 milliárd dolláros vagyonával Francoise Bettencourt Meyers Európa második leggazdagabb embere és egyben a világ 14. leggazdagabbja. Eddig őt sem kímélték az események, miután vagyona 6,5 milliárd dollárral csökkent a tavaly év végi állapothoz képest. Bettencourt és családja kezében van a L’Oréál szépségipari cég, a koronavírus azonban a szépségápolási cikkek iránti keresletet is jelentősen visszafogta.

Bernard Arnault után idén eddig Amancio Ortega vesztett vagyonából a legtöbbet, összesen több mint 25 milliárd dollárt. Ezzel mostani vagyona 50,4 milliárd dollárt tesz ki, amellyel Európa harmadik és a világ 15. leggazdagabb embere. Ortega birtokában van az Inditex, amely sok ruhamárkát foglal magába (olyanokat, mint a Zara, a Stradivarius vagy a Massimo Dutti), de ahogy a luxuscikkek piaca, úgy a ruhavásárlás is visszaesett a koronavírus miatti boltbezárások következtében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×