INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

társasági adó

koronavírus

vállalkozás

nav

Adófizetési könnyítést kaphatnak a cégek, ha gyorsan kapcsolnak

Adófizetési könnyítést kaphatnak a cégek, ha gyorsan kapcsolnak

Infostart

A járvány miatt bevételkiesésre számító cégeknek van egy lehetőségük arra, hogy a társasági adójukra engedményt kérjenek, de gyorsan kell lépniük.

Sok cég újratervez a koronavírus-járvány miatti bevételkiesése miatt, de így az a helyzet áll elő, hogy a tavalyi adatok alapján havonta vagy negyedévente megfizetendő társaságiadó-előlegükkel megfizetendő adójuk több lehet, mint amennyit a járvány miatt idén csökkenő bevétel indokolna.

A "túlfizetést", vagyis az így befizetett, a valós bevétel által indokoltnál magasabb adót csak jövőre, 2021. május 31. után igényelhetné vissza a vállalat az adóhatóságtól. Ám ha a veszélyhelyzetben likviditásának növelésére van szüksége, könnyítést kérhet az adóhatóságtól – hívta fel a figyelmet a Napi.hu-n Fekete Zoltán Titusz, az adójogász, az LFB ügyvédi iroda adószakértője és partnere.

Az adóelőleg csökkentése iránti kérelmet a NAV honlapján elérhető, erre az ügyre rendszeresített - "ELOLEGMOD" (előlegmódosítás) című - kizárólag elektronikusan elérhető - nyomtatványon lehet benyújtani.

A NAV nem bólint rá automatikusan ezekre a kérelmekre. Fekete Zoltán Titusz erről azt mondta: "Hogy zöld utat kap-e a kérelem, az elsősorban attól függ, hogy az adott cég megfelelően alá tudja-e támasztani azt, hogy bevételei és nyeresége, így adókötelezettsége várhatóan elmarad az előző évi adatok alapján megállapított adóelőleg összegétől." Ehhez részletes becslést, üzleti tervet kell készítenie a cégnek.

Az esedékes adóelőleg-fizetést megelőzően, azaz április 20-ig, vagyis jövő hétfőig kell benyújtani a kérelmet annak érdekében, hogy az év további részében már az újrakalkulált,

a járvány miatti kieséssel korrigált üzleti terv szerinti bevételek alapján a korábbinál alacsonyabb adóelőleget kelljen befizetnie a cégnek.

Hozzátette: a problémát csak fokozza, hogy az adózást érintő kormányintézkedések között eddig nem szerepelt egy sem, amely általános mentességet adna a vállalkozásoknak azon adóelőlegfizetési kötelezettségük alól, amely a jelen gazdasági helyzetben reálisan nem fog a későbbiekben benyújtott bevallással valódi adófizetési kötelezettséggel társulni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018