eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Töltőpisztolyok a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mol visszavonja idei előrejelzését

A cég bejelentette, hogy a tavalyi éves eredménye után nem fizet osztalékot, a 2019-es profitját teljes egészében eredménytartalékba helyezi.

Alkalmazkodva a járvány miatt folyamatosan változó helyzethez, a Mol számos intézkedést tett és új megoldásokkal állt elő szó szerint nap mint nap azért, hogy csökkentse a fertőzés lehetőségét a munkavállalói és az ügyfelei körében - közölte a cég a BÉT oldalán. Ezek a megelőző óvintézkedések mind a kiskereskedelmet, mind a finomítási, mind pedig a kutatás-termelési tevékenységet érintik, hiszen ezek között olyanok szerepelnek, mint a megfelelő távolság tartás, a magasabb fokú higiénia, ide értve a munkavállalóknak nyújtott védőfelszereléseket is, a vállalatcsoport üzemeiben és kitermelési területein megváltozott munkarend, a koronavírus-tesztek bevezetése a kulcsfontosságú működési területeken, valamint lehetőségekhez mérten a távoli munkavégzésre való átállás.

A Mol-csoport működési területén, a közép-kelet-európai országokban, a kormányok Covid-19 kapcsán bevezetett vészhelyzeti korlátozó intézkedései a gazdaságok működésének jelentős lelassulását eredményezték. Ez a vezetőségtől azonnali pénzügyi és működési intézkedések végrehajtását kívánta meg, nem csupán a jelenlegi helyzet csoportra gyakorolt hatásának enyhítése érdekében, hanem azért is, hogy a Mol a válságból erősebb szereplőként léphessen ki.

A lépések:

  • A Mol visszavonja 2020-as EBITDA előrejelzését, tekintettel a koronavírus-járvány bizonytalan hosszára és következményeire, a külső környezet extrém volatilitására és üzleteink kiszámíthatatlan keresleti környezetére, a Mol visszavonja a 2020-as évre vonatkozó EBITDA előrejelzését.
  • Az organikus beruházások értéke legalább 25 százalékkal alacsonyabb, 1,5 milliárd dollár alatti lesz 2020-ban, ellentétben az eredeti 1,9-2,1 milliárd dollár közötti célkitűzéssel. A beruházások értékének jelentős mértékű csökkentése a projektek egyesével történő felülvizsgálásának eredménye, valamint a nem létfontosságú beruházások elhalasztásának és a széleskörű lezárások következtében szűkülő ellátási láncoknak köszönhető. Ez utóbbi miatt elképzelhető, hogy a beruházások értéke még az újonnan becsült értéket sem éri majd el.
  • A működési költségek átfogó felülvizsgálata fog lezajlani a közeljövőben, jelentős megtakarításokat eredményezve már 2020-ban, készpénz megőrzési célunk támogatása érdekében.
  • A cél a készpénz-semleges/pozitív működés. Valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul, és lehetővé teszi a Mol számára, hogy készpénz-semleges legyen, miközben működése folyamatosan zajlik.
  • Bőséges likviditás és pénzügyi mozgástér megőrzése. A Mol a 2020-as évet stabil pénzügyi helyzettel kezdte, és még az ACG tranzakció lezárását követően is bőséges likviditással és nagyjából 2,0-2,5 milliárd dollárnyi készpénzzel, pénzeszközzel, és le nem hívott hitelkerettel fog rendelkezni. Ez lehetővé fogja tenni a Mol számára, hogy megbirkózzon a nehéz idők okozta kihívásokkal, még egy hosszabbra nyúló válság esetén is valamint, hogy megragadja a lehetőségeket, és felgyorsítsa tevékenységét a helyzet normalizálódását követően.
  • Tekintettel arra, hogy a rövidtávú intézkedések a készpénz megőrzésére és a maximális rugalmasságra irányulnak, annak ellenére, hogy eredetileg az alaposztalék növelését terveztük a már korábban megszokott tendencia szerint, az Igazgatóság a 2019-es adózás utáni eredmény eredménytartalékba való helyezését javasolta. Amint a jelen helyzet normalizálódni látszik és a körülmények is engedik, az eredménytartalék felhasználható készpénzbeli osztalékfizetésre is, amennyiben a részvényesek is így döntenek.
  • Az olaj- és gáztermelés napi 110 ezer kőolaj hordó-egyenérték volt 2020 első negyedévében bármiféle nagyobb fennakadás nélkül, összhangban a korábbi célkitűzésekkel. A koronavírus miatti várható keresletkiesés finomítói leállásokhoz és a készletek telítődéséhez vezethet, ami átmenetileg korlátozhatja a termelést a nemzetközi eszközöknél. Ezt azonban ellensúlyozhatja a termelésmegosztási szerződéssel rendelkező eszközökből származó termelés növekedése, az alacsony olajárnak köszönhetően. A kiszámíthatatlan gazdasági környezet fényében a termelési tervet napi 115-120 ezer kőolaj hordó-egyenértékre módosították a korábbi 120 ezerhez képest (az ACG 6 hónapos hozzájárulását beleszámítva). Egy széleskörű akcióterv került bevezetésre a működési és beruházási kiadások kiigazítására, annak érdekében, hogy a portfóliónk akár már 25 dollár/hordó körüli olajár szinten is jövedelmező legyen.
  • A lezárások által érintett országokban, ahol különböző működési tevékenységeket folytat a cég, jelentős keresletcsökkenés (20-40%) következett be az elmúlt 2-3 hétben több kulcstermék esetében is. Ez kihívásokat jelent a downstream termelésnek is, amit azonban folyamatosan a piaci kereslethez igazítják. A magas minőségű downstream eszközöknek, három finomító és kettő petrolkémiai üzem, és a kiterjedt közép-európai logisztikai hálózatnak köszönhetően a piaci kereslet valós idejű követésére is képes a vállalat. Ebben a kereslet korlátozta környezetben is a Downstream üzletág a jelenleg vonzó árrések kihasználására törekszik. Ennek megfelelően az összes finomító és a három etilénkrakkoló is működik és termel, még ha csökkentett kapacitással is. A Mol továbbra is biztosítani fogja az olaj- és vegyipari termékek biztos és egyenletes ellátását a csoport egész működési területén.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens kiváló működési és pénzügyi teljesítményt nyújtott az első negyedévben, egészen a vírus okozta lezárások életbe lépéséig, amit a terv és célkitűzés feletti kiemelt teljesítménymutatók (üzemanyag és nem-üzemanyag egyaránt) is jól tükröztek. Az élet lényegesen megváltozott azóta. A vállalat jelentős értékesítési visszaesést tapasztalt az elmúlt hetekben a kötelező határzárak és a visszafogott gazdasági tevékenységnek köszönhetően, ami példátlan esést okozott az egész régióban az üzemanyag keresletben. Ennek eredményeként elengedhetetlen a működési újraszervezése és újratervezése, egyrészt a teljes hálózat megbízható ellátásának, másrészt a pozitív készpénzforgalom megtartásának érdekében. A 2020-ra korábban kitűzött célok és tervek elvesztették jelentőségüket a jelenlegi feltételek mellett, ezért visszavonásra kerülnek, mivel nem látható egyelőre az utazási korlátozására vonatkozó hatósági intézkedések időtartama sem.

A Mol Csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerint a világ jelenleg példátlan kihívással néz szembe.

"Az életünk teljesen megváltozott az elmúlt hetekben.

Az energiaipar, bár jobban ellenáll a gazdasági nehézségeknek, mint mások, a bizonytalanság olyan időszakába lépett, amellyel valószínűleg még soha nem találkozott és olyan szélsőséges forgatókönyvek fordulhatnak elő, amelyeket még néhány hete el sem tudtunk elképzelni. A Mol jó állapotban lép be ebbe a nehéz időszakba - és biztos vagyok benne, hogy még erősebben és fontos tanulságokkal fog kijönni belőle."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×