INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

termőföld

értékesítés

nemzeti földügyi központ

Márciusban is vették a földet, mint a cukrot

Márciusban is vették a földet, mint a cukrot

Infostart

A hónap elején meghirdetett osztatlan közös tulajdonban lévő földrészletekre a felkínált mennyiséget jócskán túligényelték a vásárlók.

Április elsejével ért véget a márciusban meghirdetett osztatlan közös tulajdonban lévő földrészletek ajánlattételi időszaka: a 6540 földterületre mintegy 7200 vételi ajánlat érkezett - közölte az Agrárminisztérium a Napi.hu megkeresésére. A program keretében ezúttal az állami tulajdonban lévő kisméretű - három hektár alatti -, osztatlan közös tulajdonban fennálló állami tulajdoni hányadokat és a nehezen hasznosítható földeket értékesítették.

Átlagosan a meghirdetett földek 60 százalékára érkeztek ajánlatok, összesen csaknem 3,5 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy ezeket a jellemzően 1 hektár alatti földeket és tulajdoni hányadokat is 1 millió forintot meghaladó hektáronkénti áron akarják megvásárolni a gazdák.

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) a napokban megkezdi a vételi ajánlattal érintett földekre az értékbecsléseket, hogy a végleges értékesítési árak kialakulhassanak. Az állam vállalja az egy hektár alatti méretű földeknél az értékbecslések költségét, ezzel is segítve a gazdákat - közölte a minisztérium.

A veszélyhelyzet miatt a közigazgatásban dolgozók törekednek arra, hogy a teljes értékesítési folyamatot minél kevesebb személyes kontaktus mellett folytassák le. Ezért a mostani ajánlattevőktől is türelmet kérnek, az adásvételi szerződések aláírását a kormány intézkedéseihez igazítja majd az NFK és természetesen minden érintett időben értesítést fog kapni a folyamat további lépéseiről.

Április újabb, hasonló terület nagyságú és mennyiségű földterületet hirdetnek majd meg. Emellett az első értékesítési ütemben el nem adott földeket ezzel egy időben ismételten nyilvánosan meghirdetik és azokra újra bárki tehet majd vételi ajánlatot.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018