eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Robotok dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Hatalmas méreteket ölt az európai autóipart ért veszteség

A legfőbb a foglalkoztatás biztosítása és a termelés szintjének fenntartása, véli az iparág lobbiszervezet, amely jelentős támogatást sürget a kormányoktól.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) számításai szerint az öreg kontinens autóiparának több mint 1,11 millió dolgozója esett ki a munkából a koronavírus-járvány miatt. Számunk aligha emelkedhet, miután néhány kisebb manufaktúrától eltekintve a legtöbb országban leállt a gazdaság motorját adó szektor – írja a Világgazdaság. Rajtuk kívül további 2,6 millióan vesznek részt a termelésben a beszállítói oldalon, vélhetően zömük most azonban otthonaikban töltik a vesztegzár idejét.

Az ACEA március végi összesítése alapján a járvány elleni védekezés jegyében leállított gyárakban körülbelül 1,22 millió gépjármű készült volna el, ennek mintegy harmada Németországban. Magyarországon az állásidőn lévők száma nagyságrendileg 30 ezer fő, a tervezett leállás ideje még 16 munkanap, a kieső termelés pedig meghaladja a 34 ezer járművet.

Az iparág lobbiszervezete ezért jelentős méretű támogatást kér a nemzetállamok kormányaitól, mert mind mondják, a legfőbb a foglalkoztatás biztosítása és a termelés szintjének fenntartása. Bár konkrét javaslataik még nem ismertek, a szövetség jelezte, hogy a beszállítók és a kereskedelmi hálózat érdekében is fellép – olvasható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×