INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

étterem

csődeljárás

gazdaság

Csődeljárást kezdeményezett a német Vapiano SE

Csődeljárást kezdeményezett a német Vapiano SE

Infostart / MTI

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE), a német cég szerdán késő este kiadott közleménye szerint az eljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és külföldön franchise formában működő éttermeket.

A Vapiano SE pénzügyi vezetője, Lutz Scharpe által jegyzett közlemény szerint a csődeljárást fizetésképtelenség miatt kezdeményezték a kölni városi bíróságon. Egyben megkezdték annak vizsgálatát, hogy szükséges-e leányvállalataik esetében is kezdeményezni az eljárást.

A német Vapiano SE március 20-án fizetésképtelenséget jelentett, miután a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások tovább súlyosbították a társaság pénzügyi helyzetét. A likviditás helyreállításához 36,7 millió euróra (13,4 milliárd forint) lett volna szükség, de a meghatározó részvényesekkel és a társasággal együttműködő bankokkal nem sikerült megállapodásra jutni.

A megegyezés hiányában a világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított német állami programok forrásaira sem lehet pályázni, így nem maradt más választás, mint a csődeljárás.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a németországi és külföldi franchise partnereket nem érinti közvetlenül a Vapiano SE csődje. A cég a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első fél évében 196,6 millió euró bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el.

A 2002-ben alapított társaság legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018