eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Kétvállon az ingatlanpiac, ehhez kezdenek most a tulajok

A fél világ otthon ül, alig van ingatlan-adásvétel, kínálat is hiába lenne - újból, használtból egyaránt.

Behúzta a kéziféket az ingatlanpiac, áll az új és a használt lakások értékesítése is - mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlapont vezető elemzője, Valkó Dávid.

"Az biztos, hogy visszaesésre kell készülni a piacon. Még két héttel ezelőtt is azt mondtuk, hogy egy számjegyű növekedés várható, de hihetetlenül gyorsan eszkalálódott a helyzet" - fogalmazott.

Megítélése szerint

egészen nagy visszaesés várható a forgalomban, ez pedig az árakra is hatással lesz, csökkenésre kell számítani.

A folyamatban lévő beruházásoknál a fő gondot szerinte az jelentheti, hogy a külföldi építőmunkások hazamentek, igaz, ezt a hazatérő magyar munkaerő részben pótolhatja.

Az új beruházások átadásában is "döccenés" várható, tovább tolódhatnak a határidők rengeteg lakásprojekteknél, az egyeztetések pedig átkerülnek a virtuális térbe.

Valkó Dávid várakozása szerint azért néhány hónapos, legfeljebb fél éves időszak lesz, utána az ingatlanpiac "kikerül a vízből".

A használt lakások piacán egyébként "azonnal" álltak le a szerződéskötések, hiszen itt jelenlegi, személyes kontaktust igénylő találkozásokról kellene szónak lenni,

de minden kapcsolódó szolgáltató is behúzta a féket, a lakásbemutatások egy részét megpróbálják online felületekre terelni, "a félelem az úr" a személyes találkozásoktól.

A mostani ingatlanpiaci válság a hirtelenségében hasonlít a 2008-as gyors visszaeséshez, most azonban jóval stabilabb gazdasági helyzetbe érkezett a probléma, ezért

a zuhanás sem lesz annyira nagy volumenű

- Valkó Dávid várakozása szerint.

Úgy véli, néhány negyedévig tartó árcsökkenés is lehet a piacon, amit "a tranzakciószám elmaradása" és a túlkínálat egyszerre okoz.

Várható közben a

bérleti díjak mérséklődése

is, ugyanis sokan nem eladással akarják most hasznosítani ingatlanukat, hanem inkább kiadják néhány hónapra - ebben a szegmensben így szintén nagy lesz a kínálat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×