eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Bombahír: jön a 300-350 forint közötti benzinár

A szakértő szerint az OPEC a riválisok és a megállapodás hiányának satujába került, miközben Szaúd-Arábia termel, "ahogyan a csövön kifér". Mindemögött pedig ott van a koronavírus miatti keresletcsökkenés is.

Akár 20-30 forinttal is csökkenhet idehaza a benzin és a gázolaj ára a hét második felében a kőolaj világpiaci árának rég látott zuhanása miatt.

"A pénteki, csaknem 10 százalékos esés után hétfőn 25 százalékos zuhanás következett a kőolaj árában, ami szinte példa nélküli csökkenést jelent" - elemezte a helyzetet az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Ennek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az OPEC - a legnagyobb kőolaj-exportálók - bécsi ülésén nem sikerült egyezségre jutnia a kartell tagállamainak, illetve Oroszországnak egy lehetséges termeléscsökkentésről, ami azt jelenti, hogy a mostani, március végi megállapodásuk nem hosszabbodik meg, a termelők szabadon termelhetnek.

Ha szerinte Szaúd-Arábia politikáját nézzük, az ország úgy maximalizálja a bevételét, hogy növeli a termelését megállapodás híján. Ez a rövid távú érdekük. "Annyit termelnek, amennyi kifér a csövön" - fogalmazott Pletser Tamás, aki szerint az alacsony ár hosszú hónapokig maradhat.

Az elmúlt napokban harmadával, 40 dollár alá esett a nyersanyag ára - részben a koronavírus okozta keresletcsökkenés miatt.

"Az OPEC kettős problémával küzd: egyszerre csökken a kőolaj iránti kereslet és nő az OPEC-en kívüli termelők kapacitása, mindkét oldalon alacsonyabb árra számítunk" - mondta.

A hatás pedig: napokon belül 300-350 forint közötti üzemanyagárakkal ismerkedhetünk újra.

A teljes beszélgetést meghallgathhatják este nyolc órától az Inforádió EnergiaVilág című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×