INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

méhészet

adózás

szja

nagy istván

Méhek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices együttes rendezvényén a III. kerületi Mészkő parkban 2018. április 18-án. A szervezők az akcióval arra hívták fel a figyelmet, hogy életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek.

Adómentességgel húznák ki a csávából a méhészetet

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Várhatóan már jövőre személyi jövedelemadó-mentességet élveznek majd a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek - jelentette be Nagy István agrárminiszter a klímavédelem jegyében. Igaz, az elmúlt évek időjárási szélsőségei valóban megviselték a méhállományt, az ágazatnak azonban leginkább az unió piacát elöntő olcsó ukrán és kínai méz miatt beszűkült értékesítési lehetőségek tettek be.

Jövőre már személyi jövedelemadó mentességet élvezhetnek a méhészeti termelésből származó bevételek, igaz, az adótörvényben ezt még rögzíteni kell - mondta az InfoRádiónak Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést a méhészet stratégiai jelentőségével indokolta.

Ha felelősen gondolkodunk a teremtett világunk fenntartásáról, ha az éghajlatváltozás elleni küzdelemben valós eszközöket akarunk bevetni, akkor a küzdelemben és a védelemben a méheknek döntő szerepe van - hangsúlyozta a miniszter. Méhek nélkül nincs beporzás, a méheket viszont a méhészek tartják.

'Azt látjuk, hogy a vad poszméh faunákat kiirtották és eltüntették a rendszerből az elmúlt időszakban bekövetkezett változások, így a méhek egyedül maradtak a beporzás elvégzésére.

Látjuk azt is, hogy a mézpiaci helyzet olyan, ami olyan gazdasági körülményeket teremt, hogy egyre kevésbé éri meg a méhekkel foglalkozni "

- mondta Nagy István.

Szerinte ez komoly veszélyt jelent, mert ha a méhészek egyébként is elöregedő társadalmának tagjai nem akarnak tovább méhészkedni, a fiatalok pedig nem akarják ezt átvenni, akkor nem lesz elegendő méhcsalád és méh szám ahhoz, hogy a beporzási tevékenységet sikeresen elvégezzék. A miniszter szerint ezért új ösztönző intézkedésekre van szükség.

Tavaly bevezették a méhcsaládok után járó támogatást, először 500, majd idén ezer forintra emelték. Megnöveltük a 25 százalékkal a Magyar Nemzeti Méhészeti Program költségvetését , és most idén a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervéhez igazodva bevezetjük azt a lehetőséget, hogy a méhészeti termelésből származó bevételek személyi jövedelemadó mentesek legyenek - mondta Nagy István. Ez utóbbi - a miniszter szerint történelmi lépés - méltán ad lendületet az ágazatnak.

Pontos számokkal egyelőre nem rendelkezik a minisztérium azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés mekkora összeget hagyna a méhészeknél

- válaszolta az InfoRádió érdeklődésére Nagy István.

Hozzátette: üzenetet, az elvet akarták megfogalmazni, hogy mindazok, akik ilyen jelentős volumenben járulnak hozzá az ökológiai egyensúly fenntartásához, akik ilyen jelentős hozzáadott értéket képviselnek - hiszen ha belegondolunk, ki fizeti meg a méhészeknek a beporzás után járó összegeket? Senki sem. Természetesnek vesszük, hogy a méhek vannak, hogy a méhészek foglalkoznak a méhekkel, hogy a méhészek erejüket megfeszítve teszik a dolgukat. Senki nem foglalkozott azzal, hogy ez mekkora áldozathozatal és senki nem számolja ki, hogy hány tíz vagy százmilliárd forintos az az összeg, amellyel ők hozzájárulnak ahhoz, hogy legyen mindennapi élelmiszer az asztalon, illetve legyen egy élhető világ - mondta Nagy István.

Fontos, hogy ez a 20 ezer magyar méhész, aki tartja ezt az 1,2 millió méhcsaládot továbbra is folytathassa a zömmel keresetkiegészítő tevékenységét,

hiszen megélni a méhészetből jelen gazdasági helyzet mellett nem lehet.

Ezért mindenki keresetkiegészítő, jövedelempótló eszközként folytatja ezt a tevékenységet - tette hozzá Nagy István. (a miniszter egyébként őstermelőként maga is méhészkedett az elmúlt években még országgyűlési képviselőként)

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Szja-mentesség a méhészeknek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018