eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Méhek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices együttes rendezvényén a III. kerületi Mészkő parkban 2018. április 18-án. A szervezők az akcióval arra hívták fel a figyelmet, hogy életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek.
Nyitókép: Mohai Balázs

Adómentességgel húznák ki a csávából a méhészetet

Várhatóan már jövőre személyi jövedelemadó-mentességet élveznek majd a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek - jelentette be Nagy István agrárminiszter a klímavédelem jegyében. Igaz, az elmúlt évek időjárási szélsőségei valóban megviselték a méhállományt, az ágazatnak azonban leginkább az unió piacát elöntő olcsó ukrán és kínai méz miatt beszűkült értékesítési lehetőségek tettek be.

Jövőre már személyi jövedelemadó mentességet élvezhetnek a méhészeti termelésből származó bevételek, igaz, az adótörvényben ezt még rögzíteni kell - mondta az InfoRádiónak Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést a méhészet stratégiai jelentőségével indokolta.

Ha felelősen gondolkodunk a teremtett világunk fenntartásáról, ha az éghajlatváltozás elleni küzdelemben valós eszközöket akarunk bevetni, akkor a küzdelemben és a védelemben a méheknek döntő szerepe van - hangsúlyozta a miniszter. Méhek nélkül nincs beporzás, a méheket viszont a méhészek tartják.

'Azt látjuk, hogy a vad poszméh faunákat kiirtották és eltüntették a rendszerből az elmúlt időszakban bekövetkezett változások, így a méhek egyedül maradtak a beporzás elvégzésére.

Látjuk azt is, hogy a mézpiaci helyzet olyan, ami olyan gazdasági körülményeket teremt, hogy egyre kevésbé éri meg a méhekkel foglalkozni "

- mondta Nagy István.

Szerinte ez komoly veszélyt jelent, mert ha a méhészek egyébként is elöregedő társadalmának tagjai nem akarnak tovább méhészkedni, a fiatalok pedig nem akarják ezt átvenni, akkor nem lesz elegendő méhcsalád és méh szám ahhoz, hogy a beporzási tevékenységet sikeresen elvégezzék. A miniszter szerint ezért új ösztönző intézkedésekre van szükség.

Tavaly bevezették a méhcsaládok után járó támogatást, először 500, majd idén ezer forintra emelték. Megnöveltük a 25 százalékkal a Magyar Nemzeti Méhészeti Program költségvetését , és most idén a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervéhez igazodva bevezetjük azt a lehetőséget, hogy a méhészeti termelésből származó bevételek személyi jövedelemadó mentesek legyenek - mondta Nagy István. Ez utóbbi - a miniszter szerint történelmi lépés - méltán ad lendületet az ágazatnak.

Pontos számokkal egyelőre nem rendelkezik a minisztérium azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés mekkora összeget hagyna a méhészeknél

- válaszolta az InfoRádió érdeklődésére Nagy István.

Hozzátette: üzenetet, az elvet akarták megfogalmazni, hogy mindazok, akik ilyen jelentős volumenben járulnak hozzá az ökológiai egyensúly fenntartásához, akik ilyen jelentős hozzáadott értéket képviselnek - hiszen ha belegondolunk, ki fizeti meg a méhészeknek a beporzás után járó összegeket? Senki sem. Természetesnek vesszük, hogy a méhek vannak, hogy a méhészek foglalkoznak a méhekkel, hogy a méhészek erejüket megfeszítve teszik a dolgukat. Senki nem foglalkozott azzal, hogy ez mekkora áldozathozatal és senki nem számolja ki, hogy hány tíz vagy százmilliárd forintos az az összeg, amellyel ők hozzájárulnak ahhoz, hogy legyen mindennapi élelmiszer az asztalon, illetve legyen egy élhető világ - mondta Nagy István.

Fontos, hogy ez a 20 ezer magyar méhész, aki tartja ezt az 1,2 millió méhcsaládot továbbra is folytathassa a zömmel keresetkiegészítő tevékenységét,

hiszen megélni a méhészetből jelen gazdasági helyzet mellett nem lehet.

Ezért mindenki keresetkiegészítő, jövedelempótló eszközként folytatja ezt a tevékenységet - tette hozzá Nagy István. (a miniszter egyébként őstermelőként maga is méhészkedett az elmúlt években még országgyűlési képviselőként)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×