INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

minimálbér

németország

csőd

Sok kisvállalkozást csődbe vitt, de van, aminek jót tett a minimál órabér Németországban

Sok kisvállalkozást csődbe vitt, de van, aminek jót tett a minimál órabér Németországban

Infostart

Makroszinten jól járt a német gazdaság a sok kisvállalkozást csődbe vivő minimálbér bevezetésével egy friss tanulmány szerint. Jövőre újabb emelés jöhet.

Sok vitát követően öt éve vezették be a minimálbért Németországban, és bár számos kisvállalkozás valóban csődbe ment, mert nem tudta kigazdálkodni, összességében nyert vele a német gazdaság - idézett a Deutche Welle nyomán egy friss tanulmányt a hvg.hu. A minimálbér emelése ugyanis összességében növelte a termelékenységet a University College London (UCL) és a német Munkaerőpiaci kutatóintézet (AIB) által készített tanulmánya szerint. A megszűnő cégektől a hatékonyabban működő nagyobbakhoz vándorolt a munkaerő, ráadásul a 8 és fél eurós (mai árfolyamon 2850 forintos) minimál órabér a dolgozók 15 százalékának érdemi előrelépést jelentett, mivel ők ennél kevesebbet kerestek 2015-ben. Ez főként a keleti területekre, az egykori NDK-ra volt igaz.

A minimálbér bevezetését megelőző években heves vita folyt arról, hogy nem okoz-e nagyarányú munkanélküliséget a béremelés? Ez végül, a fenti folyamatok miatt, nem következett be. A kedvező tendenciák miatt a döntéshozók felemelték a minimális órabért 9 euró 35 centre (3 130 forint).

Jövőre újabb emelés várható, így minden bizonnyal 10 euró (3 340 forint) fölé kerül a minimálbér.

Sőt, vannak olyan pártok Németországban, melyek 12 eurós minimálbért is bevezethetőnek tartanak anélkül, hogy sérüljenek a munkaadók és a munkavállalók érdekei Németországban.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018