eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay

Sok kisvállalkozást csődbe vitt, de van, aminek jót tett a minimál órabér Németországban

Makroszinten jól járt a német gazdaság a sok kisvállalkozást csődbe vivő minimálbér bevezetésével egy friss tanulmány szerint. Jövőre újabb emelés jöhet.

Sok vitát követően öt éve vezették be a minimálbért Németországban, és bár számos kisvállalkozás valóban csődbe ment, mert nem tudta kigazdálkodni, összességében nyert vele a német gazdaság - idézett a Deutche Welle nyomán egy friss tanulmányt a hvg.hu. A minimálbér emelése ugyanis összességében növelte a termelékenységet a University College London (UCL) és a német Munkaerőpiaci kutatóintézet (AIB) által készített tanulmánya szerint. A megszűnő cégektől a hatékonyabban működő nagyobbakhoz vándorolt a munkaerő, ráadásul a 8 és fél eurós (mai árfolyamon 2850 forintos) minimál órabér a dolgozók 15 százalékának érdemi előrelépést jelentett, mivel ők ennél kevesebbet kerestek 2015-ben. Ez főként a keleti területekre, az egykori NDK-ra volt igaz.

A minimálbér bevezetését megelőző években heves vita folyt arról, hogy nem okoz-e nagyarányú munkanélküliséget a béremelés? Ez végül, a fenti folyamatok miatt, nem következett be. A kedvező tendenciák miatt a döntéshozók felemelték a minimális órabért 9 euró 35 centre (3 130 forint).

Jövőre újabb emelés várható, így minden bizonnyal 10 euró (3 340 forint) fölé kerül a minimálbér.

Sőt, vannak olyan pártok Németországban, melyek 12 eurós minimálbért is bevezethetőnek tartanak anélkül, hogy sérüljenek a munkaadók és a munkavállalók érdekei Németországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×