eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Ez vár Magyarországon a rossz földekre

Beültetik növényekkel, de nem gabonafélékkel vagy zöldségekkel - hanem fákkal.

Volna megoldás arra, hogy mi legyen a gyengébb minőségű földekkel - írja összeállításában a Heol.hu megyei netes lap.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke a napokban újságírók előtt arról beszélt,

a szőlő-, gyümölcs- és szántóföldinövény-termesztésre alkalmatlan területek erdősítése iránt sokan érdeklődnek, fatelepítésre is jár támogatás,

és a terület ápolására is kapnak pénzt a tulajdonosok. Az igénylések száma meghaladta a várt háromszázat, félévente lehet pályázni a programban való részvételre.

Tájékoztatóján arról is beszélt, hogy nagy gondot okozott az agrárgazdaságban a sertéspestis, amely az országban az elsők között bukkant fel Heves megyében. Felidézte, háztájiba nem jutott be a vírus, viszont megelőzésből több helyen levágták a teljes állományt, ráadásul sokan nem is indították újra az "ipart", a többiek viszont magasabb áron tudtak eladni.

A szőlőtermesztésben az alacsony felvásárlási árak okoztak gondot. Az elmúlt években sok szőlőt telepítettek a megye borvidékein, ez pedig túltermeléshez vezetett. A támogatásoknak köszönhetően a borászok is saját ültetvényeket hoztak létre, így a csak szőlészettel foglalkozó gazdálkodók alacsony áron tudták értékesíteni a termést. A zöldszüret szakmailag indokolatlan, de bevett uniós gyakorlat. Volt ellenállás miatta, ám két út előtt álltak a gazdák, vagy időben leszüretelik a termést és nem kapnak érte semmit, emiatt kivágják a szőlőt, vagy a zöldszürettel megmentik területüket. Utóbbival a Mátrában többen éltek vele, mint Egerben.

Érdekes összefüggés lehet ezzel kapcsolatban, hogy vasárnapi évértékelőjén a miniszterelnök a klímavédelmi akcióterv keretei között minden megszületett gyermek után 10 új fa ültetését jelentette be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×