eur:
391.6
usd:
362.16
bux:
65943.73
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: Pixabay.com

Ez vár Magyarországon a rossz földekre

Beültetik növényekkel, de nem gabonafélékkel vagy zöldségekkel - hanem fákkal.

Volna megoldás arra, hogy mi legyen a gyengébb minőségű földekkel - írja összeállításában a Heol.hu megyei netes lap.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke a napokban újságírók előtt arról beszélt,

a szőlő-, gyümölcs- és szántóföldinövény-termesztésre alkalmatlan területek erdősítése iránt sokan érdeklődnek, fatelepítésre is jár támogatás,

és a terület ápolására is kapnak pénzt a tulajdonosok. Az igénylések száma meghaladta a várt háromszázat, félévente lehet pályázni a programban való részvételre.

Tájékoztatóján arról is beszélt, hogy nagy gondot okozott az agrárgazdaságban a sertéspestis, amely az országban az elsők között bukkant fel Heves megyében. Felidézte, háztájiba nem jutott be a vírus, viszont megelőzésből több helyen levágták a teljes állományt, ráadásul sokan nem is indították újra az "ipart", a többiek viszont magasabb áron tudtak eladni.

A szőlőtermesztésben az alacsony felvásárlási árak okoztak gondot. Az elmúlt években sok szőlőt telepítettek a megye borvidékein, ez pedig túltermeléshez vezetett. A támogatásoknak köszönhetően a borászok is saját ültetvényeket hoztak létre, így a csak szőlészettel foglalkozó gazdálkodók alacsony áron tudták értékesíteni a termést. A zöldszüret szakmailag indokolatlan, de bevett uniós gyakorlat. Volt ellenállás miatta, ám két út előtt álltak a gazdák, vagy időben leszüretelik a termést és nem kapnak érte semmit, emiatt kivágják a szőlőt, vagy a zöldszürettel megmentik területüket. Utóbbival a Mátrában többen éltek vele, mint Egerben.

Érdekes összefüggés lehet ezzel kapcsolatban, hogy vasárnapi évértékelőjén a miniszterelnök a klímavédelmi akcióterv keretei között minden megszületett gyermek után 10 új fa ültetését jelentette be.

Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2024-ben 2,7 millió tüzérségi lövedék gyártását tervezi – számolt be Vagyim Szkibitszkij vezérőrnagy, az ukrán védelmi hírszerzés helyettes vezetője a Kyiv Independent beszámolója szerint. Ez a mennyiség annak fényében ijesztő lehet Kijevben, hogy az ukránok mekkora mennyiséggel számolhatnak idén. Az orosz erők tovább folytathatják a nyomulásukat Avgyijivka térségében, de a talajviszonyok jelentősen lassíthatják a hadműveleteket. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×