eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnöki évértékelő legsarkalatosabb pontjai

A kormány pesszimista abban a tekintetben, hogy milyen gazdasági környezetben kell boldogulnia Magyarországnak a következő években - így látja Madár István, a Portfolio gazdasági hírportál vezető elemzője. A portál pontokba szedte Orbán Viktor legfontosabb bejelentéseit.

Az évértékelőről született valamennyi cikket elolvashatja ITT. Orbán Viktor teljes évértékelőjét meghallgathatja és megnézheti ITT.

Ahogy azt az Infostart is megírta, a kormány múlt szerdai ülésén klímavédelmi akciótervet fogadott el, megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamosenergia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében szólt a konkrétumokról:

  • Megbüntetik az illegális hulladéklerakókat, két éven belül felszámolják az illegális szeméttelepeket.
  • Betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát.
  • Visszaválthatók lesznek az üveg- és műnyagpalackok, valamint a fémdobozok.
  • Megvédi a kormány a folyókat a külföldről érkező hulladékoktól. "Képesek leszünk a Dunát és a Tiszát megtisztítani a műanyagoktól."
  • Szigorú fellépés lesz a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben. Elvárják tőlük, hogy környezetbarát technológiát alkalmazzanak.
  • A következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kormány a kkv-k megújulóenergia-termelését.
  • Minden újszülött után 10 fát ültet a kormány, összesen egymilliót. 2030-ra Magyarország erdővel borított területe 27%-ra növekszik.
  • Meghatszorozza a kormány a naperőművek kapacitását a következő 10 évben.
  • Olcsó elektromos autók megjelenését és használatát támogatja a kormány, hogy az ne csak a gazdagok kiváltsága legyen.
  • 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni a városi közlekedésben.
  • Bevezeti a kormány a zöld kötvényeket, az ilyen formában kibocsátott állampapírokból befolyó forrást klímabarát programokra költi az állam.

A klímívédelmi akcióterv ellett a családvédelmi lépésekről és a gazdasági növekedés fenntartásának ezsközeiről beszélt hangsúlyosan a minisztereknök, aki hozzátette, hogy

az új támogatásokról a pénzügyi mozgástér függvényében dönt a kormány.

A Portfolio hírportál a legfontosabb elemeket szedte össze:

  • A háromgyermekes anyákra is ki akarja terjeszteni az szja-mentességet. (A gazdasági hírportál szerint az nem újdonság.)
  • Az anyák a szülés után jelenleg a fizetésük 70%-át kapják. Ezt fel kell emelni 100%-ra. (A Portfolio kiemeli, hogy ez új lépést jelentene.)
  • Az ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga kiterjesztése a gyesen, gyeden lévő anyákra.
  • A kormány fontos feladatának nevezte az idei évre, hogy fennmaradjon a növekedés, miközben a nyugat-európai gazdaság megállhat. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében túl sok konkrétumot és úgy általában újdonságot azonban nem említett csupán azt, hogy:
  • A munkahelyek megőrzése lesz a legfontosabb feladat. Ezért folytatódik az adócsökkentés, a kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogja a kormány.
  • A nyugdíjak reálértékét megőrzi a kormány. (Ez eddig is ismert volt, a nyugdíjas érdekképviseletek viszont a jelenleginél nagyobb emelést akarnak.)
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×