INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

kivándorlás

oecd

felmérés

Itt a fordulat, friss adatok a magyarok kivándorlásáról

Itt a fordulat, friss adatok a magyarok kivándorlásáról

Infostart

2006 óta közel 800 ezer magyar hagyta el az országot, ez a folyamat most azonban megfordulhat – derül ki az OECD és a statisztikai hivatalok adataiból.

2007 és 2016 között évente átlagosan 70 ezer magyar vándorolt el az OECD-országokba – derül ki az International Migration Outlook című kiadványból, amelyet a Portfolio szemléz. Az OECD 2017-re minimális növekedést regisztrált a magyar elvándorlásban az előző évhez képest, így 86 ezer magyar ment szerintük a többi tagállamba a 2016-os 85 ezer után.

Így eljöhetett a fordulat a kivándorlásban, hosszú évek után kevesebben mentek el, mint ahányan visszatérnek. A KSH 2018-as statisztikája szerint 20 ezer korábban elvándorolt magyar térhetett haza, miközben a friss kivándorlás csak 18 150 fő volt. A német statisztikai hivatal 2018-ban 28 ezer magyart regisztrált első alkalommal az országban, miközben 24 ezren távoztak. Vagyis csak Németországban több magyar jelent meg újonnan, mint amennyi a KSH szerint a teljes kivándorlás volt. Ausztriában is 5600-zal nőtt a regisztrált magyar állampolgárok száma 2017-hez képest.

Az Egyesült Királyságból több mint húszezer magyar „tűnt el” egyik évről a másikra. A brit statisztikai hivatal adatai szerint a 2017-es 98 ezerről 77 ezerre csökkent a magyar állampolgárok száma - vélhetően a brexit miatt. Vagyis a Nagy-Britanniában tapasztalt jelentős csökkenés kompenzálhatta a másik két nagy fogadó országban élő magyarok számának további emelkedését. Így az utóbbi két évben valóban látszik egy pozitív tendencia, ami stagnálást vagy akár kismértékű csökkenést eredményezett a külföldön élők számában.

A Portfolio becslései szerint 600 ezer magyar élhet Nyugat-Európában.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018