eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Pixabay

Uniós szabályozást sürgetnek a túlturistásodott városok

Tíz európai nagyváros kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy készítsen átfogó uniós bérlakás szabályozást, az Airbnb miatt felforgatott lakáspiacok miatt.

Prága csatlakozott azokhoz a főként nyugat-európai városokhoz, amelyek azt várják az Európai Uniótól, hogy szabályozza a bérlakáspiacokat fejre állító Airbnb működését - írta a Radió Praha híre nyomán a Napi.hu. A kezdeményezésben Amszterdam, Barcelona, Berlin, Bécs, Brüsszel, Krakkó, München, Párizs és Velence vesz még részt.

Az érintett városok az Európai Bizottságnál lobbiznak azért, hogy készítsen egységes európai szabályozást, mivel a turisták számának emelkedése és a rövid távú szálláskiadás elterjedése mellett a városokba betelepülők száma is dinamikusan növekszik, mindez együtt pedig krónikus bérlakáshiányt okoz.

Prágában mindez 150 ezer új betelepülőt jelent 15 év alatt (+12%), miközben a turisták száma is nőtt. A városvezetés eddig hiába kért segítséget a kormánytól. A legkevesebb, amit akarnak, az az, hogy információt adjanak a kiadott szobák számáról. Akár az alkotmány módosítását is el tudják képzelni, miután Prága központjában teljes lakóházak alakultak át szállásokká.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×