eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szintet lép a turisták adóztatásában az egyik kedvenc úti cél

Már eddig is Európa egyik legmagasabb idegenforgalmi adóját szedte be a látogatóktól, és most újabb lépésre szánta el magát a holland kormány.

A jelenleg életben lévő, éjszakánként fizetendő 7 százalékos díjon felül újabb sarcot vet ki a holland kormány az Amszterdamba érkező turistákra, amivel ez a város szedi majd Európa legmagasabb éjszakánkénti idegenforgalmi adóját.

A főváros régóta szenved a megnövekedett turistaszám miatt, ezért most egy fix összeggel is megemelik az ott töltött idő után fizetendő díjakat.

Január elsejétől minden éjszaka után fejenként 3 euró plusz díjat kell fizetni

a már említett 7 százalékon felül - írta az airportal.hu.

Eltérő szabályok vonatkoznak az Airbnbre és a kempingekre: előbbiben 10 százalékos plusz adót kell fizetni, a kempingekben pedig 1 euró lesz fejenként, éjszakánként a plusz penzum.

Amszterdam polgármester-helyettese elmondta: az új adókkal nem az a céljuk, hogy elijesszék a turistákat, viszont szeretnék megóvni a várost az ott lakók számára. A plusz díjakból az utcákat tartják tisztán és az épületek állapotának megőrzését segítik.

A túlturizmus egyre több népszerű helyen jelent gondot a horvátországi Plitvicei-tavaktól és Dubrovniktól az olasz Velencén át a Fülöp-szigetek üdülőparadicsomaiig. A gondokról és a szigorításokról ITT írtunk részletesebben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×