eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vásárlás Erzsébet-utalvány Plusz kártyával egy belvárosi élelmiszerüzletben 2016. december 9-én.  A kártya kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az elektronikus kártyán kezelhető az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra valamint a sport utalvány is.
Nyitókép: Mohai Balázs

Egekben az élelmiszerek ára, és nem tudni, mikor áll meg a drágulás

Az átlag felett, csaknem 6 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2019-ben, a tartós fogyasztási cikkek ára viszont csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2019 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az éves infláció pedig 3,4 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.

A sertéshús és az abból előállított készítmények ára emelkedett a leginkább: egy év alatt közel 24 százalékkal nőtt, és ez okozta főként az élelmiszerek jelentős drágulását - mondta az InfoRádiónak Quittner Péter, a KSH osztályvezetője. Megemlítette, hogy a feldolgozott hústermékek közül a párizsi-kolbász termékkör ára 13, míg a szalámi-szárazkolbász-sonka termékköré 10 százalékkal növekedett egy év alatt, 2018 decemberéhez képest.

A burgonya és zöldségek, gyümölcsök esetében változatosabban alakultak az indexek. A friss hazai és importált gyümölcsök ára közel 18 százalékkal emelkedett egy év alatt, a burgonya ára pedig 5 százalékkal növekedett, míg a zöldségek ára enyhén, közel 2 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz, 2019 novemberéhez képest vizsgálva az árak alakulását kijelenthető, hogy hasonló trendek érvényesültek.

A sertéshús esetében 7,5 százalékos drágulást mért decemberben a KSH,

ez egyik hónapról a másikra kiugró, a lakosság számára is egyértelműen érzékelhető emelkedés - mondta Quittner Péter.

A feldolgozott hústermékeknél enyhébb, 1-2 százalék közötti áremelkedést regisztrált a KSH. Az ünnepek közeledtével szintén enyhébben, többnyire 2 százalék körül drágult számos alapvető élelmiszer. A tojásnál és a kenyérnél is 2 százalékos áremelkedést tapasztalhattak a fogyasztók a novemberihez képest.

Az élelmiszerekhez képest jóval mérsékeltebb áremelkedést mértek a háztartási energiánál. Egyrészt azért, mert több termékkört ért alatt a statisztika, amelyek egy része hatósági áras. Utóbbi körébe tartozik a távfűtés, az elektromos energia, a vezetékes gáz, ezek ára nem változott 2019-ben, míg az egyéb, mondhatni fűtéshez is használható termékek esetében - mint a szén, a tűzifa, vagy a palackos gáz - éves szinten 2-6 százalék közti áremelkedést lehetett tapasztalni - tette hozzá Quittner Péter.

A ruházkodási és a tartós fogyasztási cikkek érdemben nem járultak hozzá az infláció növekedéséhez: előbbi árai 0,4 százalékkal emelkedtek 2018 decemberéhez képest, míg az utóbbi termékkörnél - ide tartoznak a személygépkocsiktól a bútorokon át a kisebb műszaki, elektronikai cikkek is - mérséklődtek az árak 0,9 százalékkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×