eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Mohács, 2019. november 5.Feldarabolt sertéshús az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/ Sóki Tamás

Novemberben tovább zsugorodott az ipari kibocsátás

Novemberben is csökkent az ipari kibocsátás, és látványosan visszafogta az európai gazdaság lassulása a magyar ipart. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző hónaphoz képest egy százalékkal csökkent a kibocsátás. Éves összevetésben azért szép számokat láthatunk.

Tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékos volt a növekedés - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban, 2019. októberben 6,1 százalék volt az ipari termelés kiigazítatlan, és 6,4 százalék a munkanap hatással korrigált éves növekedése.

A múlt év első tizenegy hónapjában 6,0 százalékkal volt nagyobb az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában. 2018-ban éves szinten összesen 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal csökkent a termelés, az októberi 0,4 százalékos visszaesést követően.

Ez már az ötödik hónap az évben, amelyben csökkenést mért a KSH az előző havi teljesítménnyel összevetve, noha idén is számos új gyárat, illetve kapacitásbővítő beruházást helyeztek üzembe.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban az októberi 9,6 százalékoshoz képest lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé gyorsult a növekedés üteme az előző havi 7,3 százalék után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása novemberben is az ipari átlag felett emelkedett - tette hozzá a KSH. Szeptemberben és októberben is így volt, 10,0, illetve 7,8 százalékkal.

A tavaly novemberi ipari termelés részletes adatait jövő kedden, (január 14-én) közli második becslése alapján a KSH.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×