eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Meglepő változások a magyar iparban

Zajlik a magyar gazdaság szerkezetváltása a high-tech iparágak irányába, amelyek biztosítani tudják a tartós, fenntartható növekedést – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a KSH szeptemberi ipari termelési adataira reagálva.

Az ipari termelés szeptemberben 11,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 9,0 százalékkal emelkedett, augusztushoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.

György László az InfoRádióban elmondta: meglepő módon a legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen, az átlagot meghaladó módon gyorsult a növekedés éves üteme az augusztusi 2,0, illetve 5,9 százalék után. Az olyan természetes, nem high-tech iparágak, mint az élelmiszer- és a dohányipar, az átlagnál alacsonyabb mértékben bővül. Vagyis zajlik a magyar gazdaság szerkezetváltozása a high-tech irányába, ami azért fontos az államtitkár szerint, mert ezek tudnak fenntartható növekedést biztosítani a magyar gazdaságnak.

Az első kilenc hónapban a magyar ipar 6,3 százalékkal bővült, gyorsabban, mint a teljes gazdaság,

ami mutatja, hogy az öt évvel ezelőtt meghirdetett iparfejlesztési stratégia kezd beérni - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a magyar ipar a visegrádi országok átlagánál kétszer gyorsabban növekszik, miközben a német csökkent az első kilenc hónapban több mint 4 százalékkal. "Ne legyünk naivak,

Magyarország egy gazdasági értelemben vett kicsi vagy közepes, és a világ egyik legnyitottabb gazdasága. Ez azt jelenti, hogy a világgazdasági folyamatoktól csak ideig-óráig tudjuk függetleníteni magunkat. Most ez sikerül"

- emelte ki György László az InfoRádióban.

Elemzése szerint a magyar ipari termelés bővüléséhez hozzájárul a politikai stabilitás, a kiszámítható üzleti környezet, az alapinfrastruktúrák fejlettsége, az innovációs ökoszisztéma fejlesztése, munkaerőpiachoz igazodó oktatás.

A világban, így az Európai Unióban is szűkössé válik a rendelkezésre álló munkaerő, emiatt a nyugat-európai cégek nemcsak termelést, hanem kutató-fejlesztő tevékenységet is helyeznek ki Magyarországra, jegyezte meg.

György László szólt arról is, hogy a világgazdasági folyamatoktól a magyar gazdaság csak ideig-óráig tudja magát függetleníteni. Az IMF tanulmánya szerint

Magyarországon a high-tech-szektor aránya 70 százalék felett van,

az ITM segíti a magyar vállalatokat, munkavállalókat abban, hogy a XXI. század követelményeinek megfelelhessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×