INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

európai bizottság

gazdaság

európai unió

Kevés pozitív folyamatban reménykedhet az EU gazdasága

Kevés pozitív folyamatban reménykedhet az EU gazdasága

Infostart / MTI

Az európai gazdaság hetedik egymást követő évben tapasztalt növekedése mérsékeltebben folytatódik 2020-ban és 2021-ben. A korábbinál kevésbé támogató külső környezet, valamint a nagyfokú bizonytalanság miatt kihívásokkal teli út előtt áll az európai gazdaság - közölte Pierre Moscovici, az uniós bizottság csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzését ismertetve.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a munkaerőpiacok továbbra is szilárdak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése is. A nagyfokú bizonytalanság elsősorban a feldolgozóipart érinti, amely strukturális átalakuláson megy keresztül. Az európai gazdaság egy elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony infláció jellemez.

A bizonytalanság további növekedése vagy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek súlyosbodása visszafoghatja a gazdasági növekedést, akárcsak az, ha az eddig megtett intézkedések gyengébb hatása miatt a kínai gazdaság a vártnál markánsabban lassulna. Az Európához közelebb álló tényezők közül a kiemelendő kockázatok közé sorolta a rendezetlen Brexit, valamint a feldolgozóipari termelés gyengülésének a többi ágazatra gyakorolt hatásának lehetőségét.

Ami a felfelé mutató kockázatokat illeti, a kereskedelmi feszültségek enyhülése, az erőteljesebb kínai növekedés és a geopolitikai feszültségek csökkenése támogatná a növekedést. Összességében azonban a kockázatok mérlege továbbra is határozottan lefelé mutat - szögezte le.

Az unió egészében a bruttó hazai termék (GDP) 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben várhatóan 1,4 százalékkal nő. A 2020-ra vonatkozó előrejelzést tehát lefelé módosították a nyáron prognosztizált 1,6 százalékról - közölte az uniós biztos.

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 2019-ben várhatóan 1,1 százalékkal, 2020-ban és 2021-ben pedig 1,2 százalékkal bővül. A júliusban közzétett nyári gazdasági előrejelzéshez viszonyítva 2019-ben 1,2 százalékhoz képest 0,1 százalékponttal, 2020-ban pedig 1,4 százalékhoz képest 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedés várható - mondta Moscovici.

A jelentés szerint a politikai bizonytalanság visszafogta a beruházásokat, a gyártást és a nemzetközi kereskedelmet. Mivel a globális GDP növekedési üteme várhatóan továbbra is alacsony marad, az európai növekedés a belföldi irányultságú ágazatok erejétől függ. Noha a gazdasági növekedés minden bizonnyal az összes tagállamban folytatódni fog, annak belső hajtóerői önmagukban valószínűleg nem lesznek elegendőek az ütem fenntartásához.

Kiemelték, hogy a munkahelyteremtés az egész unióban ellenállóképesnek bizonyult, a foglalkoztatás kiugróan magas szintet ért el, az EU-n belüli munkanélküliség pedig az évezred eleje óta a legalacsonyabb szinten van. Noha a munkahelyteremtés valószínűleg lassul, az euróövezeten belüli munkanélküliségi ráta várhatóan tovább, az idei 7,6 százalékról 2020-ban 7,4 százalékra, 2021-ben pedig 7,3 százalékra csökken. Az előrejelzés szerint az EU-n belüli munkanélküliségi ráta is csökkeni fog az idei 6,3 százalékról, és 2020-ban és 2021-ben 6,2 százalékon stabilizálódik majd.

Az előrejelzés szerint az EU-n belül idén és a következő évben 1,5 százalékos, 2021-ben pedig 1,7 százalékos lesz az infláció. Az euróövezeten belüli infláció az idén csökkent, mivel visszaestek az energiaárak, valamint a cégek nem hárították át a magasabb bérekkel járó költségeket a fogyasztókra. Az euróövezeti infláció 2019-ben és 2020-ban várhatóan 1,2 százalék lesz, 2021-ben pedig 1,3 százalékra emelkedik.

Az államadósság szintjét tekintve elmondták, az unión belüli összesített hiány várhatóan a GDP 0,7 százalékának megfelelő 2018-as szintről, idén 0,9 százalékra, 2020-ban 1,1 százalékra, 2021-ben pedig 1,2 százalékra fog emelkedni.

Az alacsonyabb GDP-növekedés ellenére az euróövezet összesített GDP-arányos államadóssága várhatóan az egymást követő ötödik évben is tovább csökken, idén 86,4 százalékra, 2020-ban 85,1 százalékra, 2021-ben pedig 84,1 százalékra. Ugyanezek a tényezők érvényesülnek az EU egészének viszonylatában is, ahol a GDP-arányos államadósság várhatóan idén 80,6 százalékra, 2020-ban 79,4 százalékra, 2021-ben pedig 78,4 százalékra csökken.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018