eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Munkás dolgozik az iBooster fékrásegítő rendszer gyártósorán a német Bosch konszern miskolci autóipari gyárában, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-ben 2019. január 11-én. A kft-ben 2021-ig tartó projekt keretében egyebek mellett új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek. A kormány a 14,1 milliárd forintos beruházáshoz 2,65 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Elemzők: nem tudja kikerülni Magyarország a német visszaesést

Ugyan az elemzők még vitatkoznak azon, hogy a német gazdaság recesszió vagy hosszabb stagnálás elé néz, annyi bizonyos, hogy a magyar gazdaság is érzi a hatásokat. A romló német kilátások miatt az OTP Bank Elemzési Központja szerint 3 százalék közelébe csökkenhet jövőre a GDP-növekedés üteme az idei 5 után.

Egyre pesszimistább a hangulat a német ipari szektorban. 2018 óta meredeken romlik az üzleti bizalom, a szektort az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja mellett az autóipar gyengélkedése is visszafogja.

Magyarországon egészen a 2019 augusztusi exportadatok megjelenéséig azt gondolhatták az üzleti szereplők, hogy talán elkerülhető a negatív hatások begyűrűzése. Azóta azonban már csak a mértékét latolgatják.

Az OTP Bank Elemzési Központja szerint

mivel Németország továbbra is hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, ezért a német gazdaság lassulása jelentősen visszafogja majd a magyar növekedést is.

Prognózisuk szerint jövőre 3 százalék közelébe eshet vissza a magyar GDP-növekedés a 2019-es, 5 százalékot megközelítő szintről. A teljes magyar exporttevékenység 27 százaléka irányult Németországba 2018-ban.

Az elemzők megállapították, hogy

6000 magyarországi vállalat működik német háttérrel vagy jelentősen támaszkodva a német piacra,

és ezek a cégek mintegy 300 ezer embernek adnak munkát.

A kockázatnak leginkább kitett ágazat a feldolgozóipar, az autóipar, az elektronika a villamos és gépi berendezések gyártása mellett.

Mivel ezek a cégek jelentős mértékben járulnak hozzá a hazai össztermék előállításához, ezért ha akadozik a kivitelük vagy a termelésük, azt a hazai beszállítóik is megérzik.

Emellett a szolgáltatók is megérezhetik a német gyengélkedést, az elmúlt évben több mint 1420 milliárd forintos volument tett ki a szolgáltatások exportjának mértéke német relációban, ebből elsősorban a mintegy 300 milliárd forint értékű szállítást érintheti érzékenyen az ipar visszaesése.

Az OTP elemzői szerint valójában már március óta stagnáláshoz közeli helyzetben van a német ipari termelés szintje,

az elektronikai szektor kivételével

pedig az alágazatok többségében hónapok óta stagnál vagy csökken a termelési szint.

A hazai ipar mindig érzékenyen reagált a német ipari ciklus ingadozásaira, ezért az elemzők szerint bár soha nem látott erőben van a magyar gazdaság, aligha tudja elkerülni a kedvezőtlen hatásokat, ezért úgy vélik, akár két százalékkal is visszaeshet a jövő évi GDP-növekedési mutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×