INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

német

gazdaság

gdp

termelés

Munkás dolgozik az iBooster fékrásegítő rendszer gyártósorán a német Bosch konszern miskolci autóipari gyárában, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-ben 2019. január 11-én. A kft-ben 2021-ig tartó projekt keretében egyebek mellett új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek. A kormány a 14,1 milliárd forintos beruházáshoz 2,65 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Elemzők: nem tudja kikerülni Magyarország a német visszaesést

Ugyan az elemzők még vitatkoznak azon, hogy a német gazdaság recesszió vagy hosszabb stagnálás elé néz, annyi bizonyos, hogy a magyar gazdaság is érzi a hatásokat. A romló német kilátások miatt az OTP Bank Elemzési Központja szerint 3 százalék közelébe csökkenhet jövőre a GDP-növekedés üteme az idei 5 után.

Egyre pesszimistább a hangulat a német ipari szektorban. 2018 óta meredeken romlik az üzleti bizalom, a szektort az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja mellett az autóipar gyengélkedése is visszafogja.

Magyarországon egészen a 2019 augusztusi exportadatok megjelenéséig azt gondolhatták az üzleti szereplők, hogy talán elkerülhető a negatív hatások begyűrűzése. Azóta azonban már csak a mértékét latolgatják.

Az OTP Bank Elemzési Központja szerint

mivel Németország továbbra is hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, ezért a német gazdaság lassulása jelentősen visszafogja majd a magyar növekedést is.

Prognózisuk szerint jövőre 3 százalék közelébe eshet vissza a magyar GDP-növekedés a 2019-es, 5 százalékot megközelítő szintről. A teljes magyar exporttevékenység 27 százaléka irányult Németországba 2018-ban.

Az elemzők megállapították, hogy

6000 magyarországi vállalat működik német háttérrel vagy jelentősen támaszkodva a német piacra,

és ezek a cégek mintegy 300 ezer embernek adnak munkát.

A kockázatnak leginkább kitett ágazat a feldolgozóipar, az autóipar, az elektronika a villamos és gépi berendezések gyártása mellett.

Mivel ezek a cégek jelentős mértékben járulnak hozzá a hazai össztermék előállításához, ezért ha akadozik a kivitelük vagy a termelésük, azt a hazai beszállítóik is megérzik.

Emellett a szolgáltatók is megérezhetik a német gyengélkedést, az elmúlt évben több mint 1420 milliárd forintos volument tett ki a szolgáltatások exportjának mértéke német relációban, ebből elsősorban a mintegy 300 milliárd forint értékű szállítást érintheti érzékenyen az ipar visszaesése.

Az OTP elemzői szerint valójában már március óta stagnáláshoz közeli helyzetben van a német ipari termelés szintje,

az elektronikai szektor kivételével

pedig az alágazatok többségében hónapok óta stagnál vagy csökken a termelési szint.

A hazai ipar mindig érzékenyen reagált a német ipari ciklus ingadozásaira, ezért az elemzők szerint bár soha nem látott erőben van a magyar gazdaság, aligha tudja elkerülni a kedvezőtlen hatásokat, ezért úgy vélik, akár két százalékkal is visszaeshet a jövő évi GDP-növekedési mutató.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Német recesszió, magyar hatása - OTP-elemzés
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018