INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

lakásáfa

lakásépítés

ingatlan

Aki nem fizet azonnal az új lakásáért, bukhatja a szuperáfát

Aki nem fizet azonnal az új lakásáért, bukhatja a szuperáfát

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Napról napra közelebb kerülünk az 5 százalékos kedvezményes újlakás-áfa kifutásához, a fejlesztők pedig akciókkal igyekeznek rávenni a vevőket arra, hogy még idén fizessék ki a vételár nagyobb részét. Arról, hogy ez milyen kockázatokkal járhat, Lambert Zoltánt, a WTS Klient ügyvezető partnere beszélt az InfoRádióban.

A néhány éve bevezetett 5 százalékos újlakás-áfa óriási fellendülést hozott az építőiparnak, az év végén nagy a hajrá, az építőipari cégek megpróbálnak erőn felülteljesíteni, esetenként a minőségi elvárásoknak való megfelelés rovására; Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere az InfoRádióban elmondta, ez bizony járhat veszélyekkel a magánszemélyek részére.

További kockázatot jelent, hogy nem tudják időre 100 százalékban befejezni ezeket az építkezéseket.

"Aki már építkezett, tudja, hogy az eredeti átadási időpontok csúsznak. Az átmeneti szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozó előlegszámlát bocsásson ki el nem végzett teljesítményről, és ezeket öt százalékos áfával bocsássák ki. A vevő jobban jár tehát anyagilag, ha egy nagyobb összeget fizet meg, mint amekkora a készültségi szintje az épületnek. Ugyanakkor

ez egy óriási kockázat a vevők részéről, hisz utána a vállalkozó kényelmes helyzetbe kerül, nem kell figyelnie a határidőre és a minőségre sem, a teljesítménye ellenértéke nagy részét már megkapta."

Azt is elmondta, az előlegnek egyfajta bizalmatlansági faktora is van a vevő felé, hisz felmerülhet, hogy a beruházó nem biztos a vevő fizetési hajlandóságában, ám az világos, hogy a mostani helyzetben az előleglehetőség a vevő érdeke, mivel az áfa még alacsonyabb.

A témáról bővebben hallhatnak csütörtök este 7 órától, az InfoRádió Vállalatok és Piacok című műsorában.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Bukhatja a lakásáfát, aki nem fizet
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018