eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Aki nem fizet azonnal az új lakásáért, bukhatja a szuperáfát

Napról napra közelebb kerülünk az 5 százalékos kedvezményes újlakás-áfa kifutásához, a fejlesztők pedig akciókkal igyekeznek rávenni a vevőket arra, hogy még idén fizessék ki a vételár nagyobb részét. Arról, hogy ez milyen kockázatokkal járhat, Lambert Zoltánt, a WTS Klient ügyvezető partnere beszélt az InfoRádióban.

A néhány éve bevezetett 5 százalékos újlakás-áfa óriási fellendülést hozott az építőiparnak, az év végén nagy a hajrá, az építőipari cégek megpróbálnak erőn felülteljesíteni, esetenként a minőségi elvárásoknak való megfelelés rovására; Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere az InfoRádióban elmondta, ez bizony járhat veszélyekkel a magánszemélyek részére.

További kockázatot jelent, hogy nem tudják időre 100 százalékban befejezni ezeket az építkezéseket.

"Aki már építkezett, tudja, hogy az eredeti átadási időpontok csúsznak. Az átmeneti szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozó előlegszámlát bocsásson ki el nem végzett teljesítményről, és ezeket öt százalékos áfával bocsássák ki. A vevő jobban jár tehát anyagilag, ha egy nagyobb összeget fizet meg, mint amekkora a készültségi szintje az épületnek. Ugyanakkor

ez egy óriási kockázat a vevők részéről, hisz utána a vállalkozó kényelmes helyzetbe kerül, nem kell figyelnie a határidőre és a minőségre sem, a teljesítménye ellenértéke nagy részét már megkapta."

Azt is elmondta, az előlegnek egyfajta bizalmatlansági faktora is van a vevő felé, hisz felmerülhet, hogy a beruházó nem biztos a vevő fizetési hajlandóságában, ám az világos, hogy a mostani helyzetben az előleglehetőség a vevő érdeke, mivel az áfa még alacsonyabb.

A témáról bővebben hallhatnak csütörtök este 7 órától, az InfoRádió Vállalatok és Piacok című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×