eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Untener Kinga virágkötő mester saját beruházásában épülő üzletének és lakásainak építkezésén a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Elképesztő ütemben épülnek az új lakások Budapesten

Az új lakások 54,2 százalékát Budapesten és Pest megyében vették használatba - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A Portfolio elemzője szerint még legalább egy évig hasonló szinten bővülhet a lakásépítések száma.

Az idei első negyedévében 3661 új lakás épült, 7,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9639 volt, 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly március végén - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapesten másfélszeresére, 50,4 százalékkal nőtt az épített lakások száma.

Pest megye lakásépítése továbbra is kiemelkedő, ám a megelőző évhez képest nem nőtt tovább. Az új lakások 54,2 százalékát Budapesten és Pest megyében vették használatba - jelentette a KSH.

A tavalyi évben Budapesten 40,3 százalékkal, Pest megyében 38,5 százalékkal több lakás épült mint az előző évben és számuk 3874-re, illetve 4764-re rúgott, míg az idei első negyedévben Budapesten 916, Pest megyében 1068 új lakásba költözhettek be a lakók.

Győr-Moson-Sopron megyében az épített lakások száma a 11,7 százalékos csökkenés ellenére 635 lakást adtak át az első negyedévben, ami sokszorosan felülmúlja a többi megyére jellemző értéket, minden ötödik új lakást ott vettek használatba. Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Tolna, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés megyében száz lakás sem épült az első negyedévben.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49 százaléka családi házban, 44 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 2,4 százaléka lakóparkban épült.

A lakások 56 százaléka értékesítésre, 42 százaléka saját használatra, 2 százaléka bérbeadásra épült.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete a tavalyi első negyedévhez képest 3,7 négyzetméterrel 96 négyzetméterre csökkent.

A természetes személyek által épített lakások aránya 50 százalékról 45 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 50 százalékról 54 százalékra emelkedett.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma a községekben közel másfélszeresére emelkedett. Az építtetők az esetek 43 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével, de ez az arány Budapesten csak 5,7 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 90 százalékot - közölte a KSH.

További emelkedés várható

A KSH adatait értékelve Varga MIhály pénzügyminiszter azt mondta, hogy a lakáspiaci folyamatokat a kormányzati intézkedéseken túl leginkább a bővülő foglalkoztatás és az emelkedő reálbérek támogatták. Varga Mihály rámutatott: az első negyedévben már mintegy 4,5 millió ember dolgozott Magyarországon, amihez csak január-februárban 11,4 százalékos átlagos bérnövekedés párosult.

Varga Mihály szerijnt a családok mára ismét bátrabban vágnak bele a saját otthon megteremtésébe, amit a lakáscélú megtakarítások mellett a hitelezés iránti bizalom növekedése is jelez, a lakásépítéséknek is köszönhetően egyre jobban élénkül a hitelezés Magyarországon.

Mint monda, tavaly mintegy 18 ezer új lakást építettek, idén jóval 20 ezer fölé, akár 23-25 ezerre is emelkedhet a felépített lakások száma.

A lakásépítések dinamikus emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy 2023 végéig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfa megtartására azon lakások felépítésénél, amelyek tavaly november 1. előtt rendelkeztek építési engedéllyel - emlékeztetett a pénzügyminiszter.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években megkezdett építkezések jelentős része még befejezés előtt áll, mindezek alapján a következő negyedévekben a lakásépítések számának további emelkedése várható. A lakásépítések bíztató kilátásait támasztja alá az is, hogy a gazdasági növekedés a kormány várakozásai szerint a következő években is 4 százalék körül alakul - mondta a pénzügyminiszter.

Három ok tartja fent a dinamikát

Folytatódik az erős trend, ami már tavaly is jellemző volt, és ez még folytatódni fog. Még egy évig erre az erős tempóra számíthatunk az újépítésű ingatlanoknál igénybevehető kedvezményes áfakulcs kivezetésének hatása miatt – mondta a Portfolio elemzője.

Mester Nándor szerint a dinamikát fenntartja, hogy még mindig nagy a kereslet, sokan szeretnének új lakásba költözni, emellett a kormány több döntéssel megtámogatta ezt a kereslet. Ezen kívül mindenki arra számít, hogy további drágulás lesz, és még most szeretne vásárolni.

Az elemző közölte: a fővárosban eddig nem nagyon preferált kerületrészek is előtérbe kerültek. A XI. és a XIII. kerület mellett a VIII. és a IX. kerületben is sok az építkezés a foghíjtelkeken és régi bérházak lebontásával keletkezett területeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×