eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Itt az újabb autós botrány

Éveken át tartó adathamisítás és a befektetők félrevezetése miatt az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) 40 millió dollár bírságot rótt ki az FCA US cégre és annak anyavállalatára, a Fiat Chryslerre.

A SEC azt közölte, hogy az FCA US 2012 és 2016 között hamis havi adatokat közölt az eladott új autókról, továbbá arról, hogy milyen hosszan tartott az eladások éves szintű növekedése, holott az 2013 szeptemberében megszakadt.

Az FCA US és a Fiat Chrysler az adatokat havi rendszerességgel az értékpapírpiaci felügyeletnek is megküldte.

Az FCA US és a Fiat Chrysler beleegyezett a bírság kifizetésébe, a SEC által közölt indokot nem cáfolta és nem is erősítette meg.

A SEC vizsgálódása során kiderült, hogy az FCA US pénzt fizetett az autókereskedőknek, hogy hamis adatokat közöljenek. Az FCA US eközben "kettős könyvelést" végzett, volt egy olyan adatbázisa, amely a világnak szólt és volt egy másik, ami a tényleges adatokat tartalmazta, amit egyfajta perselyként alkalmazott.

Azokban a hónapokban ugyanis, amikor a tényleges eladások csökkentek, vagy nem érték el a kitűzött célt, a vállalat belenyúlt ebbe a "perselybe", amiből a már korábban eladott - de a hivatalos adatokban nem szereplő - autók számait vette elő és ezt a feljavított statisztikát mutatták fel a befektetőknek és a SEC-nek.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×