eur:
393.5
usd:
369
bux:
65677.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Fontos bejelentésre készül a jegybank a lakásbiztosítások kapcsán

A fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára a Magyar Nemzeti Bank néhány hónapon belül úgynevezett fogyasztóbarát lakásbiztosítási termékekről tehet bejelentést – közölte a jegybank felügyeleti szóvivője. Binder István az MNB fogyasztóvédelmi jelentését ismertetve arról is szólt, hogy a modern megoldások miatt egyre többször van szükség a folyamatos jegybanki felügyeletre.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyelés irányai az elmúlt esztendőben egészültek ki a fogyasztóvédelem tekintetében. Hangsúlyosabbá válik az információs technológia fejlődésével kapcsolatos kihívásokra való felkészülés, a pénzügyi kultúra fejlesztése, illetve a klasszikus hatósági munka mellett a folyamatos felügyelés, amely a határidőkkel teletűzdelt, szabványos vizsgálattal szemben interaktív és folyamatos párbeszédet jelent egy-egy pénzügyi intézménnyel – ismertette Binder István az InfoRádióban.

A régi ügyfeleket is próbálják a fogyasztóbarát hitelbe terelni

A pénzügyi piacokon a jelzáloghitelek kamatkockázata továbbra is kihívást jelent. Bár a tavalyi év végén már az új lakáshitelek 97 százalékát egy évnél hosszabb időre fixálták, a teljes lakáshitelállormány 60 százaléka ezzel együtt is változó kamatozású,

jegyezte meg a jegybanki szóvivő. Ennek a problémának a kezelése érdekében a jegybank egy ajánlást jelentetett meg, ami gyakorlatilag előírja a pénzintézeteknek, hogy levélben tájékoztassák az érintetteket, fölajánlva két fixált, konkrét kamatozású terméket, amelyre váltani tudnak. Eddig 26 ezer ilyen levelet kaptak kézhez a fogyasztók, éa az első "fecskék" meg is jelentek: már vannak olyan ügyfelek, akik ennek hatására átváltották lakáshitelüket, tette hozzá a szakember.

Új termék jöhet a lakásbiztosításoknál is

Binder István az InfoRádiónak megerősítette, hogy a jegybank arra törekszik, hogy ahogyan a lakáshitelpiacon, úgy a lakásbiztosítások terén is fogyasztóbarát termékek jelenjenek meg. Úgy látják, hogy

miután a lakásbiztosítási verseny lanyha, ez azzal is jár, hogy a biztosítók adott esetben különféle ügyféligényeket nem elégítenek ki, bizonyos fejlesztéseket, amelyekre pedig lenne igény, nem végeznek el.

Emiatt élénkítenék a versenyt, figyelembe véve természetesen, hogy az ne menjen a minőség rovására – hangsúlyozta az MNB munkatársa. A cél, ahogy a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél kiválóan sikerült, úgy ezen a piacon is olcsóbb, gyorsabb, ügyfélbarátabb, minőségi kiszolgálást jelentő termékek jelenjenek meg.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás kapcsán még az idei év folyamán várható bejelentés

a Magyar Nemzeti Bank részéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×