eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

„Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni”

Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Amerikai Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakértőt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról kérdezték, annak apropóján, hogy előbbi szeptember 1-től életbe kívánja léptetni a korábbi büntetővámok által eddig nem sújtott kínai árucikkek behozatalának jelentős részére a pótvámot. Ugyan Donald Trump amerikai elnök kedden az érintett árucikkek csaknem hatvan százaléka - egyebek mellett mobiltelefonok, laptopok, egyes játékok, számítógép-kijelzők, cipők és ruhaneműk - esetében december 15-re halasztotta a legújabb pótvámok életbe léptetését, de a büntetővámok december közepétől így is az Egyesült Államokba irányuló kínai export jelentős részét érinteni fogják.

Csath Magdolna elmondta: az amerikai elnök a közelgő karácsonyra tekintettel vett ki egyes termékeket - mobiltelefonokat, számítógépeket, gyermekjátékokat - ideiglenesen a büntetővám hatálya alól. A büntetővám ugyanakkor érinti a mezőgazdasági és a ruházati termékeket.

Kína mezőgazdasági exportja az Egyesült Államok felé nem túl nagy, ez nem rázza meg a kínai gazdaságot, a ruházati termékekre kivetett büntetővám viszont problémát jelenthet a kínai gazdaságnak - jegyezte meg.

A szakértő felidézte: az Egyesült Államokban jövőre elnökválasztást tartanak, a jelenlegi elnök, Donald Trump pedig a kampányában azt ígérte, megőrzi az Egyesült Államok elsőségét, Kínával szemben is. De - jegyezte meg a szakértő - a háttérben egy gazdasági-hatalmi harc is áll: Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen.

Csath Magdolna felvetette: a kereskedelmi háborúban két világlátás is ütközik; az amerikai szemlélet rövid távon minél nagyobb eredményt szeretne elérni, Kína viszont hosszútávon gondolkodik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×