INFORÁDIÓ 
2019. november 20. szerda
Jolán

állampapír

befektetés

magyar állampapír plusz

Itt van minden részlet az új szuperállampapírról

Itt van minden részlet az új szuperállampapírról

Infostart

Már fenn van a tőzsde honlapján a június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékpapír kibocsátási tájékoztatója.

Az állampapírból, amit korábban Nemzeti Kötvény néven említettek, 100 milliárd forintot terveznek kibocsátani, minden héten új sorozatot lehet majd jegyezni. A kamatot nem pénzben fizetik, hanem új MÁP+-t írnak jóvá a számlán, aminek a kamatozása elölről kezdődik. Megfelelően az eddigi híreknek, fix, sávos kamatozású lesz a papír.

A kibocsátási tájékoztatóból most kiderült, hogy

  • az első jegyzési időszak június 3-án indul és június 7-éig tart. N2024/01 sorozatszámmal indul az első sorozat.
  • A címlet egy forint lesz, tehát bármilyen kis összeget be lehet fektetni.
  • Az első kamatfizetés 2019 december 11-én lesz, ezután pedig 2024-ig minden évben június 11-én, az alábbi táblázat szerint.
  • Lesz, amikor ingyen visszaváltható: az állampapír-forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a MÁP+-ra, de a kamatfizetés napját követő öt munkanapos időszakban ez a vételi árfolyam 100% lesz, tehát veszteség nélkül lehet visszaadni a papírt.
  • Összesen nyolc bank (CIB, Gránit, K&H, Takarékbank, OTP, MKB, Raiffeisen és az UniCredit), három brókercég (Concorde, Equilor, Erste), valamint a Magyar Államkincstár forgalmazza majd a MÁP+-t, továbbá a postákon is értékesíteni fogják.

  • A MÁP+ nemcsak a magyaroknak, de külföldieknek is jó befektetés lehet, mivel devizakülföldi magánszemélyek is megvásárolhatják majd.

A Portfolio számításai szerint

  • az 5 éves PMÁP-nál addig vonzóbb a MÁP+, amíg az 5 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,25% alatt lesz,
  • a 3 éves PMÁP-nál pedig addig, amíg a 3 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,03% alatt lesz. Eközben
  • az 1 éves MÁP kamata nem függ az inflációtól, jelenleg ennél egyértelműen magasabb hozamot nyújthat az új állampapír.
Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018