eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Itt van minden részlet az új szuperállampapírról

Már fenn van a tőzsde honlapján a június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékpapír kibocsátási tájékoztatója.

Az állampapírból, amit korábban Nemzeti Kötvény néven említettek, 100 milliárd forintot terveznek kibocsátani, minden héten új sorozatot lehet majd jegyezni. A kamatot nem pénzben fizetik, hanem új MÁP+-t írnak jóvá a számlán, aminek a kamatozása elölről kezdődik. Megfelelően az eddigi híreknek, fix, sávos kamatozású lesz a papír.

A kibocsátási tájékoztatóból most kiderült, hogy

  • az első jegyzési időszak június 3-án indul és június 7-éig tart. N2024/01 sorozatszámmal indul az első sorozat.
  • A címlet egy forint lesz, tehát bármilyen kis összeget be lehet fektetni.
  • Az első kamatfizetés 2019 december 11-én lesz, ezután pedig 2024-ig minden évben június 11-én, az alábbi táblázat szerint.
  • Lesz, amikor ingyen visszaváltható: az állampapír-forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a MÁP+-ra, de a kamatfizetés napját követő öt munkanapos időszakban ez a vételi árfolyam 100% lesz, tehát veszteség nélkül lehet visszaadni a papírt.
  • Összesen nyolc bank (CIB, Gránit, K&H, Takarékbank, OTP, MKB, Raiffeisen és az UniCredit), három brókercég (Concorde, Equilor, Erste), valamint a Magyar Államkincstár forgalmazza majd a MÁP+-t, továbbá a postákon is értékesíteni fogják.

  • A MÁP+ nemcsak a magyaroknak, de külföldieknek is jó befektetés lehet, mivel devizakülföldi magánszemélyek is megvásárolhatják majd.

A Portfolio számításai szerint

  • az 5 éves PMÁP-nál addig vonzóbb a MÁP+, amíg az 5 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,25% alatt lesz,
  • a 3 éves PMÁP-nál pedig addig, amíg a 3 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,03% alatt lesz. Eközben
  • az 1 éves MÁP kamata nem függ az inflációtól, jelenleg ennél egyértelműen magasabb hozamot nyújthat az új állampapír.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×