eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Gyakorlati tudnivalók az azonnali átutalásról

A tervek szerint július 1-jén vezetik be Magyarországon az azonnali pénzátutalásokat. A rendszert működtető Giro Zrt. vezérigazgatója a lakosságot is érintő részletekről beszélt.

Az azonnali fizetési rendszert (AFR) január elseje óta teszteli számos magyarországi kereskedelmi bank, a hivatalos tesztidőszak a teljes szektor részvételével április 1-jével indult. Mivel az egyes intézmények készültségi szintje eltérő, ezért felmerült egy esetleges halasztás lehetősége, erről a végső döntés május 31-én születik meg - a Magyar Nemzeti Bankban az azonnali átutalási rendszer részleges elindításáról, esetleg egy próbaidőszakról is dönthetnek.

Gyorsan elterjedhetnek az új fizetési módok

Nem lesz plusz tranzakciós díj az új átutalási rendszer miatt - szögezte le Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója a novekedes.hu portálnak. A lakossági átutalásoknál megmarad a 20 ezer forint alatti összegek tranzakciósilleték-mentessége, és a vállalkozóknál sem kell számítani plusz díjra, "a mostani számlakonstrukciókhoz képest az azonnali fizetés miatt ezért a bankok nem kérhetnek el extra felárat, vagy extra díjat".

"Azzal, hogy az AFR az év minden napján, 0-24 óra között fog működni, és

az elektronikusan (netbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül) benyújtott átutalási kérelem 5 másodpercen belül teljesülni fog,

lehetőség nyílik arra, hogy az AFR-re épülve olyan fizetési módok terjedjenek el, amelyek valós alternatívái lehetnek a leginkább elterjedt készpénzes, valamint bankkártyás fizetéseknek minden helyzetben. Így például elérhető lesz, hogy

a boltban, vagy a fodrásznál ne csak a bankkártya vagy a készpénz jöhessen szóba, hanem azonnali átutalással is tudjunk fizetni"

- magyarázta a szakember.

Gyorsabban pénzhez juthatnak a helyek

Selmeczi-Kovács Zsolt szerint a rendszer gyorsan el fog terjedni, ugyanis

"az elfogadóhelyek számára az AFR egy azonnali likviditást biztosít.

Persze mondhatjuk, hogy a készpénznél ez megvalósul, azonban ha egy multi cégre gondolunk, akkor neki a készpénzt össze kell gyűjtenie, tehát ez készpénz-logisztikai feladatokkal, plusz költséggel jár. A bankkártyás fizetésnél pedig jellemzően 1-3 nap, amíg a kereskedő számláján az összeg jóváírásra kerül, illetve az elfogadóhelyeknek általában 1-3 százalékot kell fizetniük egy adott bankkártyás tranzakció után.

Az azonnali fizetéssel történő ügyletnél viszont rögtön a kereskedő számlájára kerül az átutalt összeg, illetve semmilyen költséggel nem kell számolnia.

Az AFR összességében akár 1-2 százalékkal is javíthatja egy vállalkozás eredményességét. Úgy vélem, a piac emiatt ki fogja kényszeríteni, hogy az AFR-re alapozva nagyon gyorsan különböző fizetési megoldások jöjjenek létre".

Email-cím, telefonszám alapján - ha rendelkeztek erről

A vonatkozó jogszabály kötelezettségként írja elő a bankoknak, hogy amennyiben egy ügyfél megadja a bankszámlához tartozó email címét, telefonszámát, vagy adószámát, akkor abban az esetben ezek a másodlagos számlaazonosítók is címezhetővé válnak - mondta a Giro Zrt. vezérigazgatója. "Vagyis nem kell a 16 vagy 24 számból álló bankszámlaszámot ismerni ahhoz, hogy átutalást tudjunk kezdeményezni.

Ehhez viszont arra van szükség, hogy az ügyfelek a saját számlájukhoz regisztrálják ezeket a másodlagos azonosítókat, és felhatalmazást adjanak a bankjuknak arra, hogy ezek címezhetővé váljanak".

Könnyebb lesz a bankváltás

Külön pozitívum a vállalkozások számára, hogy az adószám címezhetőségével a bankváltás könnyebbé válik - emelte ki Selmeczi-Kovács Zsolt. "Ha egy cég minden partnere számára az adószámát adja majd meg, amelynek változatlansága biztosított, akkor egy bankváltást könnyebben tud majd megvalósítani.
A bankváltás komoly akadálya ugyanis jelenleg, hogy ilyenkor az adott cégnek az összes partnerét értesíteni kell, és egy ideig párhuzamosan kell fenntartani a régi és az új bankszámlákat".

Az AFR-hez akár a közüzemi szolgáltatók is csatlakozhatnak majd.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×