INFORÁDIÓ 
2019. december 9. hétfő
Natália

bank

azonnali átutalás

giro

Már tesztelik a bankoknál az azonnali fizetési rendszert

Már tesztelik a bankoknál az azonnali fizetési rendszert

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Hat hónapon belül, 2019. július 1-én elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a fizetési szokásainkat, például akár mobiltelefonszámra is indíthatunk majd átutalást.

Az azonnali fizetési rendszer létrehozása történelmi lépés nem csak a GIRO, hanem az egész magyar pénzügyi rendszer életében, hiszen az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetése a hazai pénzforgalom minden szereplője számára jelentős előnyökkel járó változásokat hordoz.

Az azonnali fizetési rendszer Európában is hamarosan el fog indulni. Magyarország azért jár előrébb, mert szemben a nyugati gyakorlattal, itt a felügyelet kötelezte a bankokat a csatlakozásra - derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorának egy korábbi adásából. "A jelenleg zajló országos program célja, hogy

napszaktól, hétvégétől függetlenül 5 másodperc alatt lehessen egy tranzakciót lebonyolítani Magyarországon.

Ezt hívjuk azonnali fizetési projektnek, amelynek bevezetési céldátuma 2019 július elseje. Most ez a magyar bankszektor legnagyobb fintech innovációs programja. Ha megvalósul, más dimenzióba fogja helyezni a pénzforgalmat Magyarországon" - jelentette ki az MNB pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója, Bartha Lajos.

Az elszámolásforgalmi szolgáltatást végző GIRO Zrt. 2017-ben elindított azonnali fizetési rendszert megvalósító projektje ismét jelentős mérföldkőhöz érkezett: a technikai csatlakozási tesztek sikeres lezárását követően január 2-án megindult az üzleti tesztelés a bankokkal.

A GIRO honlapjára kikerült közleményből kiderült az is, hogy

az átutalási megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is indíthatjuk, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát.

Fontos újdonság a sárga csekk alternatívájaként is emlegetett fizetési kérelem szolgáltatás, melynek teljesítése a fogyasztó jóváhagyásához kötött.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018