eur:
369.16
usd:
345.45
bux:
48282.54
2023. június 5. hétfő Fatime
Nyitókép: Freepik / jannoon028

Tolódhat az azonnali átutalási rendszer bevezetése, ha nem lesz hibátlan

Ha nem lesz kész az eredetileg tervezett július 1-jéig az azonnali átutalás rendszere, kéthónapos tesztidőszak kerülhet az indítás elé - értesült az InfoRádió Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkártól. A Portfolio szakmai konferenciája után mondta el azt, hogy a határidőnél fontosabb a kifogástalan rendszerműködés, amitől 5 másodpercre csökken a belföldi, 10 millió forint alatti utalások átfutási ideje.

A kormány várakozásainál is jobb hatást értek el a gazdaságfehérítő intézkedések, a 2018-as évben megközelítőleg 350 milliárd forinttal több adóbevétel realizálódott, mint amit eredetileg terveztek, a pénz pedig nem egyszeri tételekből tevődött össze, hanem a folyamatosan érkező adóbevételekből - mondta el a Portfolio konferenciája után az InfoRádiónak Gion Gábor pénzügyekért felelés államtitkár.

"Egyrészt a fehérítésnek, másrészt a gazdasági növekedésnek köszönhetően nőttek az adóbevételek; online számlázás, online pénztárgép, EKÁER rendszer, ezek mind kiemelkedően teljesítenek. Úgy gondolom, hasonlóképpen tudunk hozzáállni a különböző automaták bekötéséhez is" - fogalmazott Gion Gábor.

Hogy ezen automaták körébe tartoznak-e például a parkolóautomaták, arra az államtitkár azt mondta: folyamatban van az ügy, idén elkezdődhet a bekötés, de egyéb fehérítő intézkedések is jönnek,

a készpénzforgalmat például igyekeznek mérsékelni, mivel ma már a készpénz is részben adóelkerülési célokat szolgál.

"2020-ig azt kívánjuk elérni, hogy a kereskedőhelyek 80 százalékán lehessen elektronikusan fizetni" - húzta alá az államtitkár.

Az azonnali átutalási rendszerrel kapcsolatban - aminek lényege, hogy a 10 millió forint alatti, belföldi utalások 5 másodperc alatt célba érnek, s eredetileg július 1-jével elindult volna - elmondta, valójában ez a jegybank projektje, de úgy gondolja, meg kell fontolni a halasztást, ha nem működik tökéletesen a rendszer.

"A lakosságnak bíznia kell benne, ahhoz pedig az kell, hogy működjön, a rendszertesztelésre általában két hónap elegendő szokott lenni"

- fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×