INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

gion gábor

azonnali átutalás

gazdaságfehérítés

Tolódhat az azonnali átutalási rendszer bevezetése, ha nem lesz hibátlan

Tolódhat az azonnali átutalási rendszer bevezetése, ha nem lesz hibátlan

Ha nem lesz kész az eredetileg tervezett július 1-jéig az azonnali átutalás rendszere, kéthónapos tesztidőszak kerülhet az indítás elé - értesült az InfoRádió Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkártól. A Portfolio szakmai konferenciája után mondta el azt, hogy a határidőnél fontosabb a kifogástalan rendszerműködés, amitől 5 másodpercre csökken a belföldi, 10 millió forint alatti utalások átfutási ideje.

A kormány várakozásainál is jobb hatást értek el a gazdaságfehérítő intézkedések, a 2018-as évben megközelítőleg 350 milliárd forinttal több adóbevétel realizálódott, mint amit eredetileg terveztek, a pénz pedig nem egyszeri tételekből tevődött össze, hanem a folyamatosan érkező adóbevételekből - mondta el a Portfolio konferenciája után az InfoRádiónak Gion Gábor pénzügyekért felelés államtitkár.

"Egyrészt a fehérítésnek, másrészt a gazdasági növekedésnek köszönhetően nőttek az adóbevételek; online számlázás, online pénztárgép, EKÁER rendszer, ezek mind kiemelkedően teljesítenek. Úgy gondolom, hasonlóképpen tudunk hozzáállni a különböző automaták bekötéséhez is" - fogalmazott Gion Gábor.

Hogy ezen automaták körébe tartoznak-e például a parkolóautomaták, arra az államtitkár azt mondta: folyamatban van az ügy, idén elkezdődhet a bekötés, de egyéb fehérítő intézkedések is jönnek,

a készpénzforgalmat például igyekeznek mérsékelni, mivel ma már a készpénz is részben adóelkerülési célokat szolgál.

"2020-ig azt kívánjuk elérni, hogy a kereskedőhelyek 80 százalékán lehessen elektronikusan fizetni" - húzta alá az államtitkár.

Az azonnali átutalási rendszerrel kapcsolatban - aminek lényege, hogy a 10 millió forint alatti, belföldi utalások 5 másodperc alatt célba érnek, s eredetileg július 1-jével elindult volna - elmondta, valójában ez a jegybank projektje, de úgy gondolja, meg kell fontolni a halasztást, ha nem működik tökéletesen a rendszer.

"A lakosságnak bíznia kell benne, ahhoz pedig az kell, hogy működjön, a rendszertesztelésre általában két hónap elegendő szokott lenni"

- fűzte hozzá.

Nyitókép: Freepik / jannoon028

Kapcsolódó hang

Azonnali átutalási rendszer - két hónapos tesztidőszak jöhet
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018