eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Freepik / jannoon028

Tolódhat az azonnali átutalási rendszer bevezetése, ha nem lesz hibátlan

Ha nem lesz kész az eredetileg tervezett július 1-jéig az azonnali átutalás rendszere, kéthónapos tesztidőszak kerülhet az indítás elé - értesült az InfoRádió Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkártól. A Portfolio szakmai konferenciája után mondta el azt, hogy a határidőnél fontosabb a kifogástalan rendszerműködés, amitől 5 másodpercre csökken a belföldi, 10 millió forint alatti utalások átfutási ideje.

A kormány várakozásainál is jobb hatást értek el a gazdaságfehérítő intézkedések, a 2018-as évben megközelítőleg 350 milliárd forinttal több adóbevétel realizálódott, mint amit eredetileg terveztek, a pénz pedig nem egyszeri tételekből tevődött össze, hanem a folyamatosan érkező adóbevételekből - mondta el a Portfolio konferenciája után az InfoRádiónak Gion Gábor pénzügyekért felelés államtitkár.

"Egyrészt a fehérítésnek, másrészt a gazdasági növekedésnek köszönhetően nőttek az adóbevételek; online számlázás, online pénztárgép, EKÁER rendszer, ezek mind kiemelkedően teljesítenek. Úgy gondolom, hasonlóképpen tudunk hozzáállni a különböző automaták bekötéséhez is" - fogalmazott Gion Gábor.

Hogy ezen automaták körébe tartoznak-e például a parkolóautomaták, arra az államtitkár azt mondta: folyamatban van az ügy, idén elkezdődhet a bekötés, de egyéb fehérítő intézkedések is jönnek,

a készpénzforgalmat például igyekeznek mérsékelni, mivel ma már a készpénz is részben adóelkerülési célokat szolgál.

"2020-ig azt kívánjuk elérni, hogy a kereskedőhelyek 80 százalékán lehessen elektronikusan fizetni" - húzta alá az államtitkár.

Az azonnali átutalási rendszerrel kapcsolatban - aminek lényege, hogy a 10 millió forint alatti, belföldi utalások 5 másodperc alatt célba érnek, s eredetileg július 1-jével elindult volna - elmondta, valójában ez a jegybank projektje, de úgy gondolja, meg kell fontolni a halasztást, ha nem működik tökéletesen a rendszer.

"A lakosságnak bíznia kell benne, ahhoz pedig az kell, hogy működjön, a rendszertesztelésre általában két hónap elegendő szokott lenni"

- fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×