eur:
394.42
usd:
370.56
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Freepik / jannoon028

Július 1-től indul az 5 másodperces átutalás - vagy nem

A Magyar Nemzeti Bank árgus szemekkel figyeli a piacot, az OTP minimális halasztást szeretne elérni, mások viszont már gőzerővel tesztelnek kis értékű átutalásnál, hogy július 1-től ne legyen gond.

A Magyar Nemzeti Bankban május 31-én az azonnali átutalási rendszer részleges elindításáról, esetleg egy próbaidőszakról is dönthetnek - írja a Portfolio.hu. A startidőpont a Magyar Közlönyben megjelentek alapján július 1. lenne, ekkorra kellene minden banknak elkészülnie az informatikai háttérrel.

Az OTP-nek és más bankoknak azonban továbbra is áll azon javaslata a Bankszövetségen keresztül, hogy első körben csak kis értékű tranzakciókkal teszteljék a rendszert július 1-től,

és csak akkor terjesszék ki, ha nem akad semmilyen probléma.

A Portfolio úgy tudja, vannak olyan bankok, akik viszont nem szeretnének "féllábú" indulást vagy halasztást. Egyes források szerint néhány pénzintézet már júniusban végezni fogja a tesztüzemet kis értékű tranzakciókkal.

Az MNB tartaná magát az eredeti tervekhez és időpontokhoz, de nem mindenáron;

figyelik a piacot. A központi rendszer kiépítését végző Giro Zrt. a maga részéről elkészült a munkával, a technikai tesztelésre a bankoknak már év eleje óta lehetőségük van.

A rendszer végső hadüzenet lenne a sárga csekknek. Az azonnali átutalási rendszerrel a tranzakciós illeték is megszűnne.

A rendszer "azonnalisága" abban áll, hogy az átutalást köveő 5 másodpercen belül megjelenik a pénz a fogadó fél számláján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×