INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

varga mihály

gdp

gazdasági növekedés

autógyár

Varga Mihály pénzügyminiszter az új iskolabusz volánjánál a jármű átadása alkalmából rendezett ünnepségen a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán 2019. február 23-án.

Varga Mihály a GDP-számról: a német autógyárak is látják a magyar növekedést

Újabb cikkünk a témában:

Mintegy 5,3 százalékkal nőtt a GDP 2019 első negyedévében. A pénzügyminiszter azt mondta: a kedvező adat azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedési lendülete az év első hónapjaiban is tart.

A KSH által szerda reggel publikált növekedési adat 5,3 százalék 2019 első negyedévére, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaság még rá tudott tenni az előző év növekedési adatára - mondta a friss közlésre reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter. Kiemelte: bár még vannak olyan országok az Európai Unióban, amelyek nem tették közzé első negyedéves GDP-adatukat, már most látszik, hogy a magyar növekedés - meghaladva a hazai piaci várakozásokat is - jelentősen meghaladja az Európai Unió átlagát.

"Az adatok szerint

másfél százalék körül van az Európai Unió átlagos növekedése, és ezt jóval, 3,5-szörösen meghaladó mértékben növekedett a magyar gazdaság"

- fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője.

Varga Mihály azt is elmondta: hogy a kedvező növekedési adat mögött alapvetően három folyamat áll.

"Az egyik, hogy a beruházások volumene az év első negyedévében is magas maradt, a másik ilyen adat a munkahelyek számának a bővülése, a harmadik a kapacitásbővülés; az exportunk változatlanul növekszik, jól lehet látni, hogy a világgazdasági lassulás ellenére is akár az európai piacok, akár pedig az Európán kívüli piacok tekintetében az export növekszik."

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy

az elmúlt évtizedekben egyszer volt példa arra, hogy ennél magasabb gazdasági növekedés valósult meg: 2000 első negyedévében.

Akkor azonban - emelte ki a tárcavezető - jóval nagyobb mértékben nőtt az államadósság, vagyis akkor egy eladósodással együtt járó gazdasági növekedés valósult meg, szemben a mostanival, amikor az államadósság aránya már nyolcadik éve csökken, és visszafogott az államháztartási hiány.

Varga Mihály azt is közölte, hogy

a kormány 2019-re és 2020-ra is 4 százalék körüli, egész pontosan 4,1 százalékos növekedést vár, ami optimistább, mint a piaci várakozás.

A költségvetésben ugyanakkor idén 300 milliárdos tartalékot is képeztek, hogy kivédhető legyen egy esetleges - globális téren jelentkező - irányváltás.

A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva azokra a német sajtóértesülésekre is reagált, amelyek szerint a nehéz időszak előtt álló a német autógyártók kénytelenek lesznek kiigazítani kapacitásaikat, ez pedig érintheti a magyarországi autógyártást. (Az erről szóló híreket ugyanakkor az InfoRádiónak mind a kecskeméti Mercedes-gyár, mind a BMW Magyarország kommunikációs munkatársa cáfolta.)

"Annyiféle hír jelenik most meg, valószínűleg részben megalapozatlanul, hogy ezeket nem is nagyon kívánom kommentálni.

Valószínűleg az autógyárak is figyelik a növekedési számokat.

A német gazdaság első negyedéves növekedése 0,4 százaléka volt, ami valóban nem túl nagy lendület, de tekintettel arra, hogy az exportunk és az importunk több mint 25 százaléka a német gazdasághoz kapcsolódik, fél szemmel mi is figyelünk arra, hogy mi történik Németországban."

A pénzügyminiszter azt is közölte, hogy

a szerdai kormányüléssel megkezdődik a 2020-as költségvetés tárgyalása.

A büdzsé tervezetét pedig a tervek szerint június 4-én nyújtják be a parlamentnek.

Nyitókép: Mészáros János

Kapcsolódó hang

Varga Mihály a 2019 első negyedéves GDP-adatról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018