eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Jelentős átrendeződés várható a világgazdaság élvonalában

2030-ra a 10 legerősebb gazdasága között ott lesz napjaink 7 feltörekvő országa.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltásokat nyújtó Standard Chartered nagyvállalat most kiadott előrejelzése szerint hamarosan Kína lesz a világ legerősebb gazdasága, mely nemcsak időlegesen, hanem hosszú távon is átveszi az első helyet az USA-tól – írja a Bloomberg alapján az Origo.

Kína 2020-as várható trónhódítása az átrendeződés egyik első, konkrét jele lesz.

A világgazdasági átrendeződésre a cég az egyes országok nominális GDP-jének és a vásárlóerő-paritások értékeinek összevetéséből következtet.

David Mann, a cég vezető közgazdásza megjegyzi, a növekedési előrejelzéseiknél

figyelembe vették az országok részesedését a globális GDP-ből, népességeik arányát, és az egy főre jutó bruttó nemzeti termék konvergenciáját.

A szakértő hozzátette: az egy főre eső jövedelem és a lakosságszám növekedése együtt áll, mindinkább erősítve a középosztályt. Ez alapján a világ gazdasági erősorrendje 2030-ra jelentősen átrendeződik a mostani állapotokhoz képest.

2030-ban várható toplista:

  1. Kína
  2. India
  3. USA
  4. Indonézia
  5. Törökország
  6. Brazília
  7. Egyiptom
  8. Oroszország
  9. Japán
  10. Németország

Figyelemre méltó, hogy India megelőzi az Egyesült Államokat, Indonézia pedig az elemzők szerint szintén a top 5-be lép. Meglepetés még, hogy a XX. század második felének egyik legnagyobb gazdasági növekedését produkáló országa, Japán a 9. helyre csúszik majd. Ázsia részesedése tovább nő a globális GDP-ből, a 2010-es 20 és a tavalyi 28 százalék után 2030-ra várhatóan 35 százalékra emelkedik, ami annyi, mint az USA és az euróövezet együttes teljesítménye.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×