INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

nyugdíj

nők 40

változás

Jó híreket kapnak a Nők 40 program nyugdíjasai

Jó híreket kapnak a Nők 40 program nyugdíjasai

InfoRádió

Öregségi nyugdíjasnak számítanak azok a nők is, akik a Nők 40 programmal mentek nyugdíjba, így rájuk is vonatkoznak a nyugdíjasok foglalkoztatását ösztönző, 2019. január elsejétől hatályos változások - mondta az InfoRádiónak Kissné Horváth Marianna, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény öregségi nyugdíjnak tekinti a korhatárt betöltött nyugdíjasokat, akik legalább húsz év szolgálati idővel rendelkeznek, de azokat a nőket is, akik negyven év jogosultsági idővel vonulhattak nyugdíjba - mondta el az InfoRádióban Kissné Horváth Marianna, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója.

A január elsejével életbe lépő, a nyugdíjasok munkavállalását kedvezően érintő változások érvényesek azokra is, akik a Nők 40 program révén vonultak nyugdíjba. Őket is ki kell jelenteni a társadalombiztosítási rendszerből, mint a korhatárt betöltő nyugdíjasokat, de ez csak a munkaviszonyukat érinti - figyelmeztetett a szakértő.

"A munkáltatóknak őket is ki kell jelenteniük a biztosítotti körből, az ő jövedelmükből sem vonnak nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot"

- mondta Kissné Horváth Marianna. Az is érvényes a Nők 40 program nyugdíjasaira, hogy a foglalkoztatójuk a munkabérük után nem fizet majd szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást, csak a 15 százalék személyi jövedelemadót vonják le a bérükből.

A friss változások miatt a korhatár előtt öregségi nyugdíjban részesülő nők azonban mindaddig keresetkorláttal találják szembe magukat, amíg nem érik el a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez a korlát a minimálbér 18-szorosa.

"Csak azok a jövedelmek számítanak bele a korlátba, amelyek járulékalapot képeznek. Ezért a változás ezeket a nyugdíjas nőket nagyon pozitívan érinti, mert ha munkaviszonyban kapnak bért, ami nem képezi a tb-járulék alapját, az nem számít bele a keresetkorlátba. Ez azt jelenti, hogy

munkaviszonyban annyit dolgoznak és annyit keresnek, amennyit akarnak"

- mondta a szakértő.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A Nők 40 nyugdíjasokat érintő változások
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018