INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

nők 40

nyugdíj

veszteség

Több tízezres eltérést okozhat a nyugdíjaknál a Nők 40

Több tízezres eltérést okozhat a nyugdíjaknál a Nők 40

Infostart

Akár 70 ezer forinttal is kevesebb lehet a nyugdíja annak, aki a nők 40-et az elmúlt két-három év bérrobbanása előtt választotta. A rövidebb szolgálati idő miatt eleve 7,5 százalékkal alacsonyabb a férfiakénál az ellátás összege.

2019-ben már 159 000 ezer nő vonult 40 évnyi szolgálati idő után, korkedvezménnyel nyugdíjba - írta a 24.hu a KSH nyugdíjakról és egyéb ellátásokról szóló tanulmányára hivatkozva. Így az öregségi nyugdíjba vonuló nők átlagos életkora a nyugdíjazáskor (61,2 év), mintegy 3 évvel maradt el a férfiakétól (63,8 év).

A rosszul megválasztott nyugdíjazási időpont komoly hátrányt okozhat az ellátás összegének megállapításakor, attól függően, hogy mekkora volt az utolsó keresete, az adott időszak jellemző bérszínvonala, és a szolgálati idő hossza.

Mivel a kedvezménnyel élő nők átlagosan 3 évvel rövidebb szolgálati idővel kérik az ellátás megállapítását, ez a nyugdíjtörvény szerint 7,5 százalékkal kevesebb nyugdíjat eredményez - idézte a Garantis számításait a ProfitLine. Sipos Csaba, a Garantis nyugdíjszakértője szerint a korkedvezményes nyugdíj átlagos összege 11 000 forinttal marad el a férfiak átlagnyugdíjától.

Ráadásul az elmúlt évek bérrobbanása miatt nagyot nőtt a régebben és az újonnan megállapított nyugdíjak összege közötti szakadék. A Grantis számításai szerint

a Nők 40 kedvezmény akár 70 000 forintos mínuszt is jelenthetett egy átlagos nyugdíjasnak,

ha nagyon rosszul választotta meg nyugdíjba vonulásának időpontját.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018