eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Több tízezres eltérést okozhat a nyugdíjaknál a Nők 40

Akár 70 ezer forinttal is kevesebb lehet a nyugdíja annak, aki a nők 40-et az elmúlt két-három év bérrobbanása előtt választotta. A rövidebb szolgálati idő miatt eleve 7,5 százalékkal alacsonyabb a férfiakénál az ellátás összege.

2019-ben már 159 000 ezer nő vonult 40 évnyi szolgálati idő után, korkedvezménnyel nyugdíjba - írta a 24.hu a KSH nyugdíjakról és egyéb ellátásokról szóló tanulmányára hivatkozva. Így az öregségi nyugdíjba vonuló nők átlagos életkora a nyugdíjazáskor (61,2 év), mintegy 3 évvel maradt el a férfiakétól (63,8 év).

A rosszul megválasztott nyugdíjazási időpont komoly hátrányt okozhat az ellátás összegének megállapításakor, attól függően, hogy mekkora volt az utolsó keresete, az adott időszak jellemző bérszínvonala, és a szolgálati idő hossza.

Mivel a kedvezménnyel élő nők átlagosan 3 évvel rövidebb szolgálati idővel kérik az ellátás megállapítását, ez a nyugdíjtörvény szerint 7,5 százalékkal kevesebb nyugdíjat eredményez - idézte a Garantis számításait a ProfitLine. Sipos Csaba, a Garantis nyugdíjszakértője szerint a korkedvezményes nyugdíj átlagos összege 11 000 forinttal marad el a férfiak átlagnyugdíjától.

Ráadásul az elmúlt évek bérrobbanása miatt nagyot nőtt a régebben és az újonnan megállapított nyugdíjak összege közötti szakadék. A Grantis számításai szerint

a Nők 40 kedvezmény akár 70 000 forintos mínuszt is jelenthetett egy átlagos nyugdíjasnak,

ha nagyon rosszul választotta meg nyugdíjba vonulásának időpontját.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×