eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A kkv-knak kedvez az MNB új hitele

Szerdától elérhető egyre több hazai banknál a Magyar Nemzeti Bank NHP fix nevű terméke, amely fix, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású, hosszú lejáratú finanszírozást biztosít a hazai kkv-k számára.

Hosszú lejáratú és fix kamatozású hitelekkel kedveskedik január elejétől a Magyar Nemzeti Bank a kis- és középvállalkozásoknak – írja a Portfolio. Mivel mostanság évi 14 százalékkal nő a kkv-k hiteltartozása a bankok aktivitásának köszönhetően, ezúttal a hitelezés további fellendítésére nincs szükség, így a hitelek biztonságosabbá tétele lesz a program célja. Ingatlanvásárlásra vagy személygépkocsi vételére csak kivételes esetben lehet majd használni az NHP fix nevű konstrukciót.

Az új konstrukció által biztosított maximum 2,5 százalékos kamatszint jelenleg 5 évnél hosszabb futamidőre gyakorlatilag nem vagy alig érhető el a piacon vállalatok számára, amelyek ezért nem tudják hosszú távon is élvezni a jelenlegi kedvező kamatszintet. A hosszú lejáratú futamidőknél a kamatok jelenlegi emelkedése egy beruházás esetén olyan kamatkockázatot jelent, melyet a vállalkozásoknak kezelniük kell. Erre jelent megoldást az NHP fix, melynek keretében elérhető hosszú, akár 10 éves futamidőre fixálható, alacsony kamatozású hitel – mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Az NHP fix főbb paraméterei az alábbiak:

  • A vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg csak forintban és csak új beruházásra – új és használt eszközök beszerzésére egyaránt – igényelhető, a lízinget is ideértve.
  • A beruházáshoz uniós támogatás is kapcsolódhat, forgóeszköz finanszírozásra azonban egyáltalán nem, személygépkocsi-vásárlásra pedig csak kivételes esetben használható a konstrukció.
  • A keretből olyan vállalkozások is részesülhetnek, amelyek összfoglalkoztatotti létszáma meghaladja a kkv besorolás felső határaként meghatározott 250 főt, de pénzügyi mutatóik tekintetében megfelelnek a törvényi meghatározásban szereplő határértékeknek.
  • Ágazati és regionális szempontból is rugalmas a program (például agráriumban tevékenykedő vállalkozások is igényelhetik, és egy régió sincs kizárva).
  • A törlesztésre vonatkozó szabály szerint pedig a tőkeösszeg 50 százalékát (5 évnél hosszabb hitel esetén), illetve 33 százalékát (5 éves vagy annál rövidebb futamidő és lízing esetén) kell a futamidő első kétharmadában visszafizetni.
  • A futamidő 3 évtől 10 évig terjedhet.
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×